Atletiek

Rusland noemt dopingbeschuldigingen jegens Poetin 'absurd'

In Rusland is donderdag met grote verontwaardiging gereageerd op het tweede deel van het rapport van antidopingagentschap WADA naar doping in de Russische atletiek.

"Onze Amerikaanse collega's beschuldigen onze president Vladimir Poetin bijna van het verstrekken van doping. Dat is absurd", zei de Russische minister van Sport Vitali Moetko tegen het Russische persbureau R-Sport. "De verantwoordelijken zouden moeten antwoorden op de beschuldigingen."

In het rapport (pdf) staat een beschrijving van een ontmoeting tussen een IAAF-advocaat en voormalig voorzitter Lamine Diack, waarin beide mannen spraken over hoe kon worden voorkomen dat negen Russische atleten die verdacht werden van dopinggebruik zouden deelnemen aan de WK in Moskou in 2013.

Diack zou in dat gesprek gezegd hebben dat de enige oplossing was om een deal te maken met Poetin, met wie de Senegalees bevriend was.

Het Russische ministerie van Sport liet aan persbureau Interfax weten de politiek zich wel gaat inzetten voor een transparanter beleid bij sportbonden. 

Ook de Russische atletiekbond, die vooralsnog geen atleten mag uitzenden naar internationale wedstrijden, beloofde beterschap. ''Het rapport gaat over de vroegere leiding van de Russische atletiek. Onze opdracht is nu de fouten te corrigeren'', zei Vadim Selitsjenok, vertegenwoordiger van de bond. 

Geloofwaardigheid

De Britse minister van Sport Tracey Crouch laat in een verklaring weten dat de bevindingen van het WADA "zeer alarmerend" zijn.

"Dit rapport zet grote vraagtekens bij het bestuur van de IAAF die met de hoogste mate van urgentie moeten worden aangepakt. De IAAF moet er alles aan doen om zijn geloofwaardigheid terug te krijgen."

WADA-voorzitter Craig Reedie zegt in een reactie dat het "zeer verontrustend is dat individuen in de absolute top van de IAAF medeplichtig waren aan het gebruik van doping en het vervolgens in de doofpot stopten om er zelf financieel beter van te worden".

"Het is nu belangrijk dat de IAAF alle aanbevelingen uit het rapport volledig overneemt."

Afgeperst

Het WADA onderzocht dopinggebruik binnen de Russische atletiekwereld en de rol die de IAAF daarin speelde. Het eerst deel van het onderzoek werd vorig jaar november gepubliceerd en zorgde ervoor dat de Russische atletiekbond werd geschorst door de IAAF.

Het tweede deel van het rapport kwam donderdag naar buiten op een persconferentie in München.

In Rusland werd op grote schaal doping gebruikt en positieve tests werden verdoezeld. Atleten werden afgeperst door hoge officials in de atletiekwereld.

Het WADA heeft zich in het onderzoek beperkt tot de problemen in de Russische atletiekwereld. Een groter onderzoek had veel meer tijd gekost.

De onderzoekscommissie van het WADA gaf informatie die wees op crimineel gedrag op eigen initiatief door aan Interpol. Die organisatie speelde de informatie weer door aan de Franse justitie, die vervolgens een onderzoek opende. Diack is de belangrijkste verdachte in dat onderzoek.

Lees meer over:
Tip de redactie