De internationale atletiekfederatie IAAF heeft volledig gefaald in de strijd tegen doping en was veel meer op de hoogte van de problemen in Rusland dan het heeft toegegeven, zo concludeert antidopingagentschap WADA na een onderzoek.

De corruptie was wijdverspreid binnen de top van de atletiekbond. Hoofdverantwoordelijke voor de wanorde bij de IAAF was oud-voorzitter Lamine Diack, die vertrouwelingen aanstelde om de corruptie en afpersing in stand te houden.

Zo zou zijn raadsman Habib Cissé ervoor hebben gezorgd dat de biologische paspoorten van de Russische atleten werden gemanipuleerd, aangezien de Russen dat zelf niet konden.

Wereldantidopingagentschap WADA presenteerde donderdagmiddag in München deel twee van zijn onafhankelijke rapport naar doping in de atletiek (pdf).

"De IAAF wist veel meer van de dopingproblemen in Rusland dan dat het erkend heeft en de bond heeft geen aanstalten gemaakt om de problemen op te lossen", zei commissievoorzitter Dick Pound op de persconferentie.

Het rapport stelt ook dat het onmogelijk is dat leden van het bestuur van de IAAF, onder wie de huidige voorzitter Sebastian Coe, niet wisten hoe wijdverspreid het gebruik van doping in de atletiek was.

Corruptie

"Bepaalde individuen binnen de IAAF gingen verder dan sportieve corruptie. Er was wellicht sprake van criminele corruptie", aldus WADA- en commissielid Richard McLaren. "Dit toont aan dat dit het moment is voor hervormingen en dat er geen plaats meer is om zaken te ontkennen."

Coe, donderdag aanwezig in München, ontkende woensdag in een interview met CNN nog dat hij op de hoogte was van alle dopingproblemen in de atletiek. Volgens de Brit was zijn rol als vicepresident niet zo groot en was hij "niet meer dan tien dagen per jaar" bezig met die functie.

Volgens het rapport begon de corruptie in de top van de IAAF, bij voorzitter Diack. "De IAAF heeft toegestaan dat dit gedrag kon voorkomen en zal zijn verantwoordelijkheid moeten accepteren. Ontkennen maakt het boeken van echte vooruitgang alleen maar lastiger."

Pound voegde daar op de persconferentie aan toe het WADA "verontrust" is door de reactie van de IAAF op zijn onderzoek. "Wij vinden het verontrustend dat de IAAF niet wil erkennen dat het gedrag inderdaad reflecteert op de IAAF en dat het daarom zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor alles wat fout is gegaan."

"Natuurlijk was er op bepaalde momenten sprake van doofpotaffaires. Dit begon met de president. En de president (Lamine Diack, red.) is vier keer herverkozen", aldus Pound, die Coe "de ideale persoon" noemde om de IAAF uit deze crisis te halen.

Rusland

In november presenteerde voormalig WADA-voorzitter Pound al het eerste deel van zijn rapport naar doping in de atletiek.

Het belangrijkste advies van dat deel van het onderzoek was dat de IAAF de Russische atletiekbond moest schorsen vanwege "systematische gebreken binnen de IAAF en Rusland die de kans op een effectief antidopingprogramma voorkomen of verminderen".

De internationale atletiekfederatie sloot Russische atleten vervolgens inderdaad uit van alle wedstrijden, waardoor het zeer onzeker is of de grootmacht in de atletiek mee mag doen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Het onderzoek werd ingesteld nadat de Duitse tv-zenders ARD en ZDF in december 2014 een documentaire uitzonden over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. Russische officials zouden geld hebben aangenomen om atleten doping te verstrekken en positieve testen te verdoezelen.

Het WADA beeft  zich in het onderzoek beperkt tot de problemen in de Russische atletiekwereld. Een groter onderzoek had veel meer tijd gekost.

Diack

Vlak voor de presentatie van deel één van het rapport werd Lamine Diack gearresteerd door de Franse politie.

De 82-jarige Senegalees, die afgelopen zomer werd opgevolgd door Coe, zou ongeveer 1 miljoen euro hebben gekregen om positieve dopingtests van Russische atleten te verbergen.

Ook Papa Massata Diack, de zoon van Lamine Diack, staat onder verdenking van de Franse politie in deze affaire. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd via Interpol.