Waterpolo

Wederom monsterzege voor waterpolosters op EK

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag ook hun derde EK-duel gewonnen. Zoals verwacht kende de winnaar van WK-zilver geen enkel probleem met het nog zegeloze Portugal: 28-2.

Lieke Klaassen eindigde als topscorer van Oranje met vijf treffers.

Nederland won dinsdag al met 25-0 van Turkije en begon het toernooi in Belgrado zondag met een 14-10 zege op Hongarije.

De ploeg van Arno Havenga treft in de groepsfase nog medekoploper Rusland (zaterdag) en Griekenland (volgende week dinsdag). Bij winst in minimaal een van die duels is Nederland zeker van een plek bij de beste twee in de poule.

De eerste vier ploegen van de tweede poules bereiken de kwartfinales van volgende week. Een hogere positie in de groep betekent een minder sterke tegenstander bij de laatste acht.

Time-out

Oranje begon nog weifelend, maar nadat bondscoach Havenga binnen enkele minuten een time-out nam, liep Nederland snel weg van Portugal. Na de eerste periode stond er 6-0 op het scorebord.

Portugal, dat zijn eerste twee wedstrijden verloor met 21-5 en 27-3, maakte bij een 12-0 achterstand en met nog drie minuten te spelen in de tweede periode zijn eerste doelpunt van het duel. Die goal werd direct gevolgd door de tweede tegentreffer van Oranje in anderhalve wedstrijd tijd, waarna Nomi Stomphorst de ruststand op 13-2 bracht.

In de tweede helft werkte Oranje verder aan het doelsaldo en via 22-2 aan het eind van de derde periode eindigde het ongelijke duel in 28-2.

In totaal wisten tien verschillende Nederlandse speelsters te scoren. Naast Klaassen (5) en Stomphorst (4) waren ook Vivian Sevenich (4), Isabella van Toorn (3), Leonie van der Molen (3), Amarens Genee (3), Sabrina van der Sloot (2), Yasemin Smit (2), Dagmar Genee (1) en Maud Megens (1) trefzeker.

Snelheid

"Ik denk dat we vandaag beter speelden dan tegen Turkije, vooral aan het einde toen er veel snelheid in ons spel zat. Het begin van de wedstrijd viel nog een beetje tegen, toen werden onze coaches boos op ons'', aldus aanvoerder Smit.

De Nederlandse mannen spelen donderdag vanaf 16.45 uur tegen koploper Spanje hun laatste groepsduel op het EK.

Lees meer over:
Tip de redactie