Volgens het tweede rapport over doping in de atletiek was de corruptie binnen de internationale atletiekfederatie IAAF wijdverspreid in de hele organisatie en niet het gevolg van het gedrag van enkele individuen.

Het mondiale antidopingbureau WADA zal donderdagmiddag deel twee van het rapport over systematische gebreken in het antidopingsysteem in de atletiek publiceren, maar persbureau AP heeft delen van het 89 pagina's tellende document al ingezien.

"De corruptie was ingebed in de organisatie", zo staat er in het rapport volgens AP. "Het kan niet worden genegeerd of worden afgedaan als het werk van een paar mensen die alleen handelden."

Als voorbeeld noemt het rapport een ontmoeting tussen een IAAF-advocaat en voormalig voorzitter Lamine Diack, waarin beide mannen spraken over hoe kon worden voorkomen dat negen Russische atleten die verdacht werden van dopinggebruik zouden deelnemen aan de WK in Moskou in 2013.

Diack zou in dat gesprek gezegd hebben dat de enige oplossing was om een deal te maken met de Russische president Vladimir Poetin, met wie de Senegalees bevriend was.

Uiteindelijk deden de atleten niet mee aan de WK, maar de IAAF ging ook niet over tot vervolging van het negental.

Geherstructureerd

Volgens het WADA moet de IAAF volledig worden geherstructureerd om ervoor te zorgen dat de corruptie binnen de organisatie wordt gestopt.

Het antidopingbureau stelt ook dat het onmogelijk is dat leden van het bestuur van de IAAF, onder wie de huidige voorzitter Sebastian Coe, niet wisten hoe wijdverspreid het gebruik van doping in de atletiek was.

Coe ontkende dat woensdag nog in een interview met CNN. Volgens de Brit was zijn rol als vicepresident niet zo groot en was hij "niet meer dan tien dagen per jaar" bezig met die functie.

AP berichtte eerder deze week over documenten waaruit blijkt dat officials van de IAAF in 2009 al op de hoogte waren van het feit dat het dopinggebruik in de Russische atletiek zo ver ging dat gevreesd moest worden voor doden.

Persconferentie

Het eerste deel van het door voormalig WADA-voorzitter Dick Pound geschreven rapport werd in november naar buiten gebracht en ging vooral over de gebreken in het Russische antidopingbeleid.

De Russische atletiekbond werd als gevolg van dat onderzoek geschorst door de IAAF, waardoor het nog zeer de vraag is of Russische atleten komende zomer mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Pound presenteert zijn rapport donderdag op een persconferentie in München die om 15.00 uur van start gaat.