Dakar Rally

Trucker Stacey hoopt nog op podium in Dakar Rally

Hans Stacey was in de beginfase van de Dakar Rally veel aan kop te vinden, maar zakte begin deze week weg uit de bovenste regionen van het klassement. Na de redelijk succesvolle etappe van woensdag door Argentinië nadert de trucker de top drie.

"Het podium is onverwachts weer in zicht gekomen", zegt Stacey na afloop van de tiende etappe tussen Belén en La Rioja tegen NU.nl.

"Hiervoor stond ik nog zevende door veel pech: meermaals een lekke band rechtsachter, de meerijdende monteur die knock-out ging. Maar ik geef niet op."

Op de proef van woensdag reed de MAN-truckrijder de vijfde tijd, ruim 27 minuten achter winnaar Pascal de Baar (Renault).

"Het was een moeilijke, heel technische proef waar lang niet iedereen doorheen kwam. We hebben wat minuten verloren door stomme dingen - onder meer een blikje drinken onder het koppelingspedaal", vertelt Stacey. "En we zijn meermaals omgedraaid."

"Maar als je alles bij elkaar optelt, kunnen we niet ontevreden zijn. Typisch een proef waarbij overleven belangrijker was dan het klassement."

Pech

Stacey profiteerde van de pech van anderen en klom naar de vierde plaats in het algemeen klassement, bijna 1 uur en 49 minuten achter zijn neef en leider Gerard de Rooy (Iveco).

Airat Mardeev (Kamaz) ligt als nummer twee 33 minuten voor op Stacey, De Rooys teamgenoot Federico Villagra staat derde met ongeveer zestien minuten voorsprong op de nummer vier.

"Ik ga er de laatste drie etappes wel voor zitten", vervolgt Stacey, in 2007 de winnaar van de laatste Dakar Rally die plaatsvond in Afrika.

"Vooral Mardeev rijdt best hard, maar ik kan ze bijhouden. Zij kunnen ook problemen krijgen. Vandaag komen er nog een hoop uitdagende duinen. Wij kunnen van alles plannen, maar we merken wel of het klopt. Zo ja, dan gaan we vol gas. Elke Dakar verloopt raar."

Stacey wordt in de tussenstand gevolgd door zijn landgenoten Ton van Genugten, Pascal de Baar en Maurik van den Heuvel.

Zijn teamgenoot Peter Versluis, die in de eerste week meermaals het klassement aanvoerde, zakte ver terug in het klassement door onder andere meerdere lekke banden.

Lees meer over:
Tip de redactie