Dakar Rally

Trucker De Baar snelste in tiende rit Dakar Rally, Sainz valt uit bij auto's

Trucker Pascal de Baar kwam woensdag verrassend als eerste over de finish in de tiende etappe van de Dakar Rally. Bij de auto's moest klassementsleider Carlos Sainz opgeven.

De 46-jarige De Baar bleef na een zware race over 431 kilometer door de Argentijnse woestijnduinen klassementsleider Gerard de Rooy 2 minuten en 36 seconden voor.

De Apeldoorner was dit jaar in zijn elfde Dakar Rally nog niet hoger geƫindigd dan de negende plaats. De Rus Airat Mardejev eindigde op de derde plaats, op ruim 26 minuten van De Baar.

Het is echter nog niet zeker dat de dagzege naar De Baar gaat. De Nederlandse trucker zou afgesneden hebben.

In het algemeen klassement verstevigde Gerard de Rooy (Iveco) zijn leidende positie. Het team van Mardejev heeft een achterstand van ruim vijf kwartier. De Baar klom in de tussenstand naar de zesde plek.

Sainz

Sainz moest de strijd staken bij de auto's. De Spaanse klassementsleider kwam na 213 kilometer met een kapotte versnellingsbak tot stilstand en kon niet meer verder met zijn Peugeot.

Sainz was dinsdag nog de snelste in de negende etappe en nam met zijn 29e ritzege de leiding in het algemeen klassement. De tweevoudig wereldkampioen rally, die de Dakar Rally won in 2010, viel drie keer eerder uit.

Erik van Loon, de hoogst geklasseerde Nederlander, ging met zijn auto over de kop, maar kon zijn race wel gewoon vervolgen en kwam uiteindelijk met drie uur achterstand over de finish. Daardoor zakte hij naar de veertiende plek.

De dagwinst ging naar de Fransman Stephane Peterhansel, die in zijn Peugeot bijna vier uur deed over de race naar La Rioja en heroverde zo de leiding in het klassement, die hij dinsdag nog had verspeeld.

Motoren

De Slowaak Stefan Svitko (KTM) kwam na ruim drie uur en drie kwartier als eerste over de finish bij de motoren.

In het algemeen klassement behield Toby Price (KTM) de leiding. De Australiƫr finishte in de tiende etappe als derde achter Kevin Benavides en winnaar Svitko, die de tweede positie bezet in het klassement.

Het was pas de allereerste dagzege voor de 33-jarige Slowaak, die voor de zevende keer meedoet aan de Dakar Rally.

De beste Nederlander bij de motoren was Hans Vogels. De KTM-coureur kwam als veertiende over de streep, op ruim een halfuur van Svitko. Frans Verhoeven (Yamaha) is de hoogst geklasseerde Nederlander op de zeventiende plek.

Tip de redactie