President Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft ondanks de dopingcrisis in zijn sport nog geen moment overwogen om zijn functie neer te leggen.

"Ik heb er geen seconde spijt van dat ik me kandidaat heb gesteld voor het voorzitterschap en ik heb er nog niet over nagedacht om op te stappen", zei Coe woensdag tegen CNN. "Ik heb namelijk alles te danken aan deze sport."

"Mijn focus ligt elk uur van elke dag op het vormen van de toekomst van de atletiek. Dat is mijn enige focus, om ervoor te zorgen dat er veranderingen worden doorgevoerd waardoor de sport in veilige handen is."

Paula Radcliffe, de wereldrecordhoudster op de marathon, waarschuwde dinsdag in een interview met de London Evening Standard dat Coe wel eens terug zou kunnen treden vanwege de harde kritiek op zijn persoon.

"Het lijkt nu wel een beetje op een roedel wolven die van alles en nog wat naar hem gooien. De aanvallen worden veel te persoonlijk. Ik hoop niet dat hij daardoor op zal stappen, want dat zou een verlies zijn voor de atletiek", zei de Britse.

Crisis

Coe werd afgelopen zomer verkozen tot voorzitter van de IAAF als opvolger van Lamine Diack en sindsdien is de atletiek in een diepe crisis beland voor alle dopingverhalen, vooral in Rusland.

In de afgelopen maanden is ook veel kritiek neergedaald op hoe de 59-jarige Brit met de situatie is omgegaan.

"Een van de beschuldigingen is dat ik niet begrijp hoe ernstig de situatie is", aldus de oud-atleet woensdag. "Dat is niet waar; ik ben er elke dag mee bezig sinds de dag dat ik verkozen werd als president. Maar ik kan me niet voortdurend alleen op het verleden richten."

"Atletiek is nog steeds een sterke sport, maar natuurlijk weet ik dat dit donkere dagen zijn. Al dateert de crisis eigenlijk van twee tot drie jaar geleden, toen al deze zaken plaatsvonden."

Coe verwacht niet dat er binnenkort beschuldigingen naar buiten komen die hem zullen dwingen om te moeten opstappen. "Ik heb volledig meegewerkt aan alle onderzoeken. Er is geen cover-up."

Hoofdstuk

Dinsdag kwam het volgende hoofdstuk in de dopingcrisis, toen uit documenten die in handen zijn van het Amerikaanse persbureau AP bleek dat officials van de IAAF in 2009 al op de hoogte waren van grootschalig dopinggebruik in Rusland.

Toen het schandaal in november vorig jaar naar buiten kwam, liet de IAAF nog weten verrast te zijn door de omvang van de dopingproblemen in Rusland. 

Donderdag zal het mondiale antidopingbureau WADA deel twee van het rapport over systematische gebreken in het Russische antidopingsysteem publiceren.