American football

NFL keurt verhuizing Rams van St. Louis naar Los Angeles goed

De National Football League (NFL) heeft de verhuizing van de Rams van St. Louis naar Los Angeles goedgekeurd, waardoor er vanaf volgend seizoen na ruim twintig jaar weer een ploeg in LA zal spelen.

De eigenaars van de 32 NFL-clubs stemden in de nacht van dinsdag op woensdag met 30 tegen 2 voor het verzoek van de Rams om per direct te mogen verhuizen.

Daarmee zijn de Los Angeles Rams in ere hersteld. De club speelde tussen 1946 en 1994 al in de op een na grootste stad van de Verenigde Staten, maar vanwege problemen met het stadion en de afnemende interesse van fans forceerde de toenmalige eigenaar Georgia Frontiere een vertrek naar St. Louis.

Niet veel later werd ook een verhuizing van de Raiders van LA naar Oakland goedgekeurd, waardoor het laatste NFL-duel in Los Angeles dateert van 24 december 1994.

De Raiders hadden enkele weken geleden net als de Rams en de San Diego Chargers een voorstel ingediend bij de NFL om naar LA te mogen vertrekken. De Raiders trokken hun plan in op dinsdag, terwijl de Chargers een jaar de tijd krijgen om te bepalen of ze zich willen voegen bij de Rams en hun nieuwe stadion.

De nog te bouwen arena zal verrijzen in Inglewood en moet in 2019 klaar zijn. De geraamde kosten zijn 2.66 miljard dollar (2.46 miljard euro).

Woedend

De stadionsituatie is een van de belangrijkste redenen voor de verhuizing. De in 1995 geopende Edward Jones Dome in St. Louis voldeed volgens de NFL en de Rams niet meer.

St. Louis diende recent een plan in om een nieuw stadion ter waarde van 1 miljard euro te bouwen aan de rivier de Mississippi in het centrum van de stad, maar Rams-eigenaar Stan Kroenke, de miljardair die ook de grootste aandeelhouder van Arsenal is, had zijn zinnen gezet op een verhuizing naar Los Angeles.

"We snappen de emoties van onze fans en dit is niet makkelijk om te doen", reageerde Kroenke na de stemming van dinsdag. "We hebben hard gewerkt en lang gekeken naar alternatieven. Toen dat niet lukte, zijn we op dit punt aanbeland."

In St. Louis is woedend gereageerd op het besluit van de NFL. "De NFL heeft de feiten, de loyaliteit van de fans in St. Louis en een robuust plan voor een nieuw stadion genegeerd", aldus burgemeester Francis Slay.

Admirals

De Rams beleefden hun hoogtepunten in St. Louis rond de eeuwwisseling. Onder leiding van quarterback Kurt Warner, die in 1998 uitkwam voor de Amsterdam Admirals, had de ploeg een van de beste aanvallen uit de geschiedenis van de NFL en dat leidde in januari van 2000 tot een Super Bowl-zege.

Twee seizoenen later stonden de Rams opnieuw in de finale van het NFL-seizoen, maar toen verloren ze verrassend van de New England Patriots.

Dit seizoen misten de Rams voor het elfde jaar op rij de play-offs in de grootste American football-competitie.

De laatste keer dat een NFL-team van stad wisselde was in 1997 toen de Houston Oilers vertrokken naar Nashville en de Tennessee Titans gingen heten.

Lees meer over:
Tip de redactie