Dakar Rally

De Rooy denkt nog niet aan Dakar-winst ondanks drie etappezeges

Gerard de Rooy is positief verrast over zijn derde etappewinst in de Dakar Rally, waarmee hij zijn voorsprong als leider in het truckklassement flink verstevigde.

"Vandaag was een serieus proefje", zegt De Rooy tegen NU.nl in Argentinië, die vóór de negende ook al de achtste en de vierde etappe won.

"Gisteren van Salta naar Belén was het ook zwaar, maar vandaag in Belén werd het helemaal heet. Tot wel 65 graden in de truckcabine. De motor liep warm en de radiator zat helemaal dicht. We hadden kunnen stoppen om die schoon te maken, maar ik weet niet of dat sneller was geweest. Het verbaasde me dat ik zo ver voor de anderen ben geëindigd."

De Iveco-rijder voltooide de proef in 2 uur 41 minuten en 20 seconden, bijna vier minuten sneller dan zijn teamgenoot Ton van Genugten, die als tweede eindigde bij de trucks. In het algemeen klassement rekte De Rooy zijn voorsprong op de Rus Eduard Nikolaev (Kamaz) op van bijna 8 tot ruim 27 minuten.

De Rooy, die in 2012 al het truckklassement won, denkt echter nog niet aan een tweede eindzege: "We hebben een mooi gat geslagen richting de concurrentie, maar het is nog te vroeg om te zeggen dat ik de rally kan winnen. We hebben vandaag weinig geriskeerd, ik rijd niet boven mijn kunnen. Er komen nog een paar moeilijke dagen aan."

Lekke banden

Peter Versluis en Hans Stacey verloren op de proef rond Belén veel tijd door lekke banden. In het algemeen klassement hebben zij respectievelijk 44 minuten en 1 uur en 24 minuten achterstand op De Rooy, nadat beide MAN-rijders in de eerste week nog om de leiding streden.

"Er kan nog van alles gebeuren, al heeft De Rooy vandaag echt heel hard gereden", stelt Versluis, die nu vierde staat. "Voor mij is de top drie of zelfs plek twee nog bereikbaar. Morgen verwacht ik weer een zware dag richting La Rioja."

Stacey is als zevende minder optimistisch over zijn kansen: "De band linksachter raakte bij mij lek door een kapotte schokbreker, al vrij vroeg op de proef. Na de noodreparatie moest ik voorzichtig verder rijden. Het podium kan ik nu bijna shaken."

Tip de redactie