Dakar Rally

Van Loon noemt tweede plaats in Dakar 'hoogtepunt uit carrière'

Erik van Loon was dinsdag aangenaam verrast na zijn tweede plaats in de negende etappe van de Dakar Rally, het beste resultaat ooit voor een Nederlandse autocoureur.

"Fantastisch, dit had ik nooit verwacht. Deze tweede plaats is het hoogtepunt van m'n carrière", jubelde Van Loon in Argentinië tegen NU.nl.

De Brabander was met zijn Mini slechts tien seconden langzamer dan Carlos Sainz (Peugeot), die 2 uur, 35 minuten en 31 seconden over de proef deed.

"Vorig jaar eindigde ik de Dakar Rally als vierde in het algemeen klassment, maar dat is echt anders. Er doen nu zoveel echt goede wereldtoppers mee, ook onbekende namen. En vandaag sta ik voor alle fabrieksrijders van Mini."

Nooit eerder behaalde een Nederlandse autocoureur zo'n goed resultaat in de Dakar Rally, meent Van Loon. "Bernhard ten Brinke heeft vorige week wel de proloog gewonnen, maar dat is nog wat anders dan een serieuze Dakar-etappe als vandaag. Het voelt heel bijzonder."

Hitte

Van Loon moest dinsdag diep gaan voor zijn tweede plaats, ondanks dat de etappe rond Belén was ingekort vanwege de hitte.

"Dit was een echte, zware Dakar-etappe. En we hebben maar 175 kilometer gereden. Ik had de laatste 100 kilometer ook best willen doen, maar dat was niet te doen voor motorrijders en later gestarte deelnemers die op het warmste moment van de dag reden."

"Wij hebben het enorm moeten managen. Werkelijk alles in de auto liep warm, dus er moest een tandje af. Ietsje minder gas geven, de auto niet teveel laten glijden. Dankzij onze jarenlange ervaring met afzien in de Dakar Rally hebben we het gered."

Door zijn tweede plaats steeg de 47-jarige Van Loon naar de achtste plaats in het algemeen klassement, met één uur en 28 minuten achterstand op leider Sainz. Als hij ook op die plaats eindigt zal hij zeer tevreden zijn.

"Het succes van vandaag zal ik niet kunnen evenaren, maar we proberen de top tien in het klassement vast te houden. Dat wordt ons doel. De dag uitslagen zijn niet zo belangrijk. Er staan nog een paar kapers achter ons die echt hard gaan."

Lees meer over:
Tip de redactie