De internationale atletiekfederatie IAAF wist al jaren van het grootschalige dopinggebruik onder Russische atleten, dat eind 2015 aan het licht kwam.

Uit documenten die in handen zijn van het Amerikaanse persbureau AP blijkt dat officials van de IAAF in 2009 al op de hoogte waren van het feit dat het dopinggebruik in de Russische atletiek zo ver ging dat gevreesd moest worden voor doden.

"De bloedwaarden van Russische atleten zijn zo ernstig dat er direct drastische maatregelen moeten worden genomen", schreef Pierre Weiss, toenmalig secretaris generaal van de IAAF, op 14 oktober 2009 in een brief aan Valentin Balachnitsjev van de Russische atletiekbond.

Volgens Weiss ging het om "levensbedreigende waarden, die tot de hoogste behoorden sinds de IAAF begon met testen."

De ethische commissie van de IAAF schorste Balachnitsjev vorige week levenslang omdat hij grote dopingzaken verborgen had gehouden. De Russische atletiekbond is een voorlopige schorsing opgelegd vanwege de misstanden.

Verrast

Uit meer brieven en e-mails die in handen zijn van AP blijkt dat de misstanden onder Russische atleten al lange tijd bekend waren bij de IAAF. Het persbureau zegt de documenten te hebben verkregen van een persoon die nauw betrokken was bij het antidopingprogramma van de IAAF.

Toen het schandaal in november vorig jaar naar buiten kwam liet de IAAF nog weten verrast te zijn door de omvang van de dopingproblemen in Rusland. 

Het mondiale antidopingbureau WADA publiceerde destijds een vernietigend rapport over systematische gebreken in het Russische antidopingsysteem. Donderdag wordt deel twee van dit rapport gepubliceerd.