Dakar Rally

De Rooy wint opnieuw in Dakar, autocoureur Van Loon tweede

Trucker Gerard de Rooy heeft dinsdag voor de tweede keer op rij een etappezege geboekt in de Dakar Rally. Bij de auto's werd Erik van Loon tweede.

Klassementsleider De Rooy kwam in de Argentijnse woestijn als eerste over de finish bij de ingekorte negende race. De Brabander had bijna vier minuten voorsprong op zijn landgenoot Tom van Genugten.

De etappe was ingekort wegens hoge temperaturen, die opliepen tot 40 graden. Vorige week werd de rally al geteisterd door noodweer, waardoor de eerste etappe werd afgelast en de tweede ingekort.

Door zijn zege deed de 35-jarige De Rooy hele goede zaken in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op de Rus Edoeard Nikolajev is opgelopen tot meer dan 27 minuten.

Voormalig klassementsaanvoerder Peter Versluis beleefde weer een slechte dag en leverde veel tijd in. Met een achterstand van 44 minuten op De Rooy bezet Versluis nu de vierde plek in de tussenstand en voelt hij de hete adem van Van Genugten in de nek.

Auto's

Bij de auto's moest Van Loon alleen Carlos Sainz voor zich dulden. De Spanjaard had slechts tien seconden minder nodig in de hitte in de duinen rond Belén.

De etappezege van Sainz dinsdag was al de 29e in de Dakar Rally uit zijn loopbaan. Hij neemt in het algemeen klassement de leiding over van Stéphane Peterhansel, zijn Franse ploeggenoot van Peugeot.  

Peterhansel verloor veel tijd en finishte als zevende. Van Loon staat met zijn Mini op een stevige achtste plek in het klassement.

Motoren

Eerder op dinsdag kwamen een groot aantal motorrijders vanwege de extreme omstandigheden in de problemen in het Argentijnse zand. Toby Price werd daarop uitgeroepen tot winnaar van de etappe bij de motorrijders omdat hij de nieuwe finish als eerste was gepasseerd.

De Australiër heeft door zijn zege zijn leiding in het algemeen klassement verder verstevigd.

Overzicht: Klassementen Dakar Rally

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie