De Nederlandse waterpoloërs hebben dinsdag op het EK in Belgrado gewonnen van Slowakije. De op papier zwakste tegenstander van Oranje in de poulefase werd met 6-5 verslagen.

Nederland liep al snel uit naar een 4-1 voorsprong, maar daarna kwamen de Slowaken sterk terug. Via een strafworp en een treffer in een overtalsituatie werd het 4-3.

Met nog twee minuten te gaan werd het zelfs 5-5, maar in overtal tekende uitblinker Yoran Frauenfelder voor de winnende treffer.

Een redding van Eelco Wagenaar in de laatste seconden verzekerde de overwinning.

Oranje is daardoor zeker van minstens plek drie in de groepsfase. ''Dat kan ons later in het toernooi voordeel opleveren bij de kruiswedstrijden'', aldus coach Robin van Galen tegen Waterpolo.nl.

Hij zag zijn team afwisselend spel spelen. ''Het is jammer dat ze nog op 5-5 kwamen, maar mooi dat we op karakter de zege toch nog uit het vuur hebben gesleept. We hebben, met name in de verdediging, gevochten als leeuwen.''

Spanje

Frauenfelder was met drie treffers goed voor de helft van de Nederlandse productie. Lars Gottemaker, Roeland Spijker en Jesse Koopman gooiden één keer raak.

Zondag verloor Nederland met 13-6 van Montenegro in de eerste EK-wedstrijd. Nederland komt donderdag opnieuw in actie, wanneer Spanje de tegenstander is.

"Die zijn normaliter nog een maatje te groot voor ons, maar we kunnen vrijuit spelen. Dus wie weet kunnen we stunten", aldus Van Galen.