Dakar Rally

Dubbelslag trucker De Rooy in achtste etappe Dakar Rally

Trucker Gerard de Rooy heeft maandag voor een dubbelslag gezorgd in de achtste etappe van de Dakar Rally.

De Nederlander kwam voor de Russen Eduard Nikolaev (tweede) en Andrej Karginov (derde) als eerste over de streep en nam daardoor de leiding in het klassement over van landgenoot Peter Versluis.

Versluis werd tiende in de etappe op negentien minuten. In het klassement geeft Nikolaev zeven minuten en 58 seconden toe op leider De Rooy. Versluis staat derde op dertien minuten en 29 seconden.

Hans Stacey en Ton van Genugten eindigden in de achtste etappe respectievelijk als zevende en negende. In het klassement bezetten zij vooralsnog de vierde en zevende plaats.

Auto's

Bij de auto's was de etappezege voor Nasser Al-Attiyah. De rallyrijder uit Qatar bezorgde Mini de eerste zege in de Dakar Rally.

De Spanjaard Carlos Sainz en de Fransman Stéphane Peterhansel hielden de schade beperkt tot respectievelijk 12 en 31 seconden. Peterhansel, die vooral in de beginfase problemen had maar zich knap herstelde, is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Erik van Loon werd in zijn Mini op een kwartier van de winnaar tiende en is elfde in het klassement. Grote verliezer van de dag was Sébastien Loeb (Peugeot). De Fransman kwam vast te zitten, sloeg later nog over de kop en verloor meer dan een uur.

Motoren

Toby Price schreef de etappe bij de motoren tussen Salta en Belen op zijn naam en is daarmee de nieuwe leider in het klassement. De Australiër zegevierde overtuigend.

Hij kwam op zijn KTM meer dan vijf minuten eerder over de finishlijn dan Paulo Gonçalves (Honda). Daarmee loste Price de Portugees ook af als aanvoerder van het algemeen klassement.

Zijn marge met Gonçalves is 2.05. De Slowaakse nummer drie Stefan Svitko (KTM) moet al een klein kwartier goedmaken. De beste Nederlander in het klassement bij de motoren is Frans Verhoeven met de 24ste plek.

Bij de quads ging de zege naar de Argentijn Marcos Patronelli, die ook het klassement aanvoert. Kees Koolen werd elfde en bezet overall de achtste plaats.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie