Medewerkers van de antidopingafdeling van de internationale atletiekfederatie (IAAF) hebben bij herhaling geprobeerd te voorkomen dat oud-voorzitter Lamine Diack Russische dopinggevallen in de doofpot zou stoppen. 

Dat concludeerde de IAAF maandag na een intern onderzoek vanwege het rapport van het WADA over het dopingschandaal in Rusland.

Diack wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen. Om die reden kwam er een intern onderzoek naar de rol van de overige medewerkers in deze zaak.

"Er was sprake van een medewerkersstaf met een groot ethisch normbesef, die goed werk heeft geleverd in de strijd tegen doping", zo luidt de reactie van de atletiekfederatie.

Medewerkers zouden zich onder meer sterk hebben gemaakt om de deelname van betrokken atleten aan de Olympische Spelen van 2012 en de WK 2013 te verhinderen.

Ethische commissie

Volgens de IAAF hebben de medewerkers in april 2014 de ethische commissie ingelicht over de verdachte vertraging in een aantal tuchtzaken. Niet veel later werd ook het hof van arbitrage in Lausanne (CAS) op de hoogte gesteld.

Uit protest tegen het optreden van Diack, die in Frankrijk is aangeklaagd wegens corruptie, besloten verscheidene werknemers te vertrekken bij de IAAF.

De federatie verzekert dat er geen dopinggevallen zijn verdoezeld. ''Waar vervolging moest worden ingesteld, is dat gebeurd en waar sancties moesten worden getroffen ook''.

Benadrukt wordt dat ''een zeer gering aantal personen dat destijds met de IAAF was geassocieerd'' zich heeft ingelaten met malafide praktijken. ''We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt de schuldigen te straffen en hervormingen door te voeren om ervoor te zorgen dat inmenging in een dopingproces voortaan uitgesloten is.''