Motorcoureur Frans Verhoeven is bij zijn elfde Dakar-deelname voorlopig de beste Nederlander in het klassement, maar de routinier heeft kritiek op het verloop van deze editie.

"Deze Dakar is een aanfluiting", zegt Verhoeven in Argentinië tegen NU.nl. "Ik ben helemaal niet te spreken over de organisatie, de proeven en hoe er met ons deelnemers omgegaan wordt. De spirit is weg, het is één groot commercieel circus geworden."

Verhoeven, die eind vorig jaar terugkwam op zijn beslissing om na de editie van 2015 niet meer mee te doen, windt zich vooral op over de route en de reglementen die de organisatie ASO voor deze Dakar Rally aanhoudt.

"Het is abnormaal hoeveel snelheidsbeperkende zones er zijn in de etappes. Je rijdt van zone naar zone. En er staan veel te strenge straffen op overtredingen, waardoor veel deelnemers zich scheel betalen aan boetes."

"Dat is volgens mij niet eens legaal. De jury heeft me zelfs al gelijk gegeven, maar toch moeten we de organisatie gehoorzamen."

Jonkies

Na de eerste helft van de rally is Verhoeven de beste Nederlander bij de motoren met een tijd van 24 uur, 6 minuten en 54 seconden. De 49-jarige coureur bezet daarmee de 26e plek uit 112 overgebleven deelnemers en heeft een uur en veertien minuten achterstand op de nummer één, Paulo Gonçalves.

"Tot nu toe gaat het wel goed. Ik rijd mijn eigen tempo en laat als 49-jarige mooi de jonkies achter me. Er is een gigantische lichting goede jonge rijders door fabrieksteams ingezet."

"Het klassement gaat nog niet super voor me, maar in de tweede helft ben ik sterker: we krijgen veel zand, veel routes buiten gebaande paden en rivieren. Dat werd tijd, want afgelopen week was om te lachen, met veel te veel lange rechte stukken."

"Vroeger hadden we proeven van 650 kilometer beulen door het zand waarop je het verschil kon maken. Dakar moet terug naar Afrika. Ze zijn hier klaar, Zuid-Amerika is uitgemolken: qua terrein hebben we elke soort route wel gehad en financieel is hier ook niets meer te halen."

Quads

Bij de quads is Kees Koolen op de achtste plaats van 36 overgebleven deelnemers de beste Nederlander, ruim één uur en vijf minuten achter de nummer één, Alejandro Patronelli.

De 50-jarige Koolen doet voor de achtste keer mee en is de eerste deelnemer die de Dakar Rally in elk van de vier categorieën (motor, auto, truck en quad) wist uit te rijden.

"Zonder 38 minuten straftijd zou ik vierde staan", stelt Koolen. "Ik ging te hard door een snelheidsbeperkende zone omdat mijn 'beeper' kapot was. Maar mijn doel is de rally uitrijden. Toch had ik nooit gedacht zomaar in de top tien te kunnen rijden."

In tegenstelling tot Verhoeven is Koolen wél tevreden over de route van deze Dakar Rally. "Er wordt gezeurd over iets wat niet waar is. De meeste Dakar Rally's hebben maar voor tien procent uit duinen bestaan, ook in Afrika, maar mensen romantiseren het verleden nou eenmaal graag."

"Toen de wedstrijd door Peru ging, hadden we geluk met veel duinen. Maar de oorspronkelijke rally in Afrika bestond ook uit veel gravelpaden zoals we hier hebben gezien."