Atletiek

Britse atletiekfederatie wil dat alle wereldrecords worden geschrapt

De Britse atletiekfederatie UK Athletics pleit ervoor om een streep te zetten door alle wereldrecords en "helemaal opnieuw te beginnen".

Het is een van de veertien suggesties die UK Athletics doet aan de internationale atletiekfederatie IAAF naar aanleiding van de verschillende dopingzaken in de afgelopen jaren.

In november publiceerde het mondiaal antidopingagentschap WADA nog een vernietigend rapport over gebreken in het Russische antidopingsysteem, hetgeen zelfs leidde tot een voorlopige schorsing van Rusland.

Uit onderzoek van de ethische commissie van de IAAF bleek bovendien dat verschillende belangrijke bestuurders van de internationale atletiekfederatie dopingzaken onder het tapijt hebben geveegd.

"De tijd voor radicale maatregelen is aangebroken", vertelt UK Athletics-voorzitter Ed Warner aan de BBC. "Het vertrouwen in onze sport bevindt zich op een dieptepunt. Schone atleten en fans zijn in de steek gelaten."

Schorsing

UK Athletics stelt verder voor om dopingzondaars voor acht jaar te schorsen, zodat ze twee Olympische Spelen missen.

Verder zou de periode waarin atleten drie keer een dopingtest mogen missen (nu achttien maanden) moeten worden verlengd en zouden schone atleten financieel moeten worden gecompenseerd als ze worden verslagen door een dopingzondaar.

Lees meer over:
Tip de redactie