Dakar Rally

Trucker De Rooy noemt Dakar Rally 'één groot drama'

Gerard de Rooy is zeer ontevreden over het verloop van de Dakar Rally, onder meer door de gevolgen van het noodweer in Zuid-Amerika. Halverwege staat de Nederlander tweede in het klassement van de trucks.

"Deze rally is helemaal niet zoals ik me had voorgesteld. Voor niemand niet", zegt De Rooy in gesprek met NU.nl.

Zuid-Amerika wordt al enige tijd geteisterd door hevige regenval, veroorzaakt door het natuurverschijnsel El Niño. Ook de Dakar Rally ontkomt niet aan de gevolgen van het noodweer - om die reden werd de passage door Peru vooraf al uit het parcours gehaald, waarop De Rooy twijfelde over zijn deelname.

"Het is nu één groot drama met al dat water. De helft van de servicetrucks heeft een nacht vastgestaan door twee overstromingen tussen Uyuni en Salta. Daardoor zijn ze hier pas halverwege de rustdag om aan de voertuigen te kunnen werken. Dat vind ik niet kunnen."

In het truckklassement bezet de winnaar van 2012 met zijn Iveco de tweede plek, op 5,5 minuut achterstand van landgenoot Peter Versluis.

De Rooy: "Daarover mag ik helemaal niet klagen, ik had dat niet verwacht met al die smalle proeven, zoals in het WK rally. De grootste dreiging komt nu van het Russische Kamaz-team, met Mardeev en Nikolaev op tien minuten van de leiding. Dat is bijna niks. Ik hoop dat de tweede helft van de rally meer in mijn richting komt, met meer duinen. Volgend jaar mag het allemaal wel anders."

Versluis

Klassementsleider Versluis is beter te spreken over het verloop van deze Dakar Rally. Net als zijn teamgenoot Hans Stacey en De Rooy won hij al één etappe.

"Het is een leuke Dakar, maar het gaat wel erg rommelig. Zowel vanwege de geneutraliseerde etappes in het begin als niet kloppende snelheidsbeperkingen op de routes", stelt Versluis. "Maar dit is wel een erg spannende Dakar. Het gaat echt heel hard."

"Maandag gaan we de duinen in, dat wordt leuk. Ik ben daarin beter geworden dan voorheen, zodat we De Rooy en de 'Kamazzen' achter ons moeten kunnen houden. Daarna komen we op plekken in Argentinië, waar ik echt weer m'n ei kwijt kan."

Stacey verloor veel tijd in de zevende etappe, toen zijn meerijdende monteur een wiel probeerde te wisselen en een onderdeel in z'n gezicht kreeg. De winnaar van de laatste Dakar Rally in Afrika (2007) staat nu vijfde op 11,5 minuut achterstand van Versluis.

Lammers

Jan Lammers beleefde een abrupt einde van zijn zevende Dakar Rally. Tijdens de vierde etappe brak een tandwiel in de motor af waarmee meerdere belangrijke onderdelen in de truck werden aangestuurd.

"We hebben niet eens een poging kunnen doen om het onderdeel te repareren", verzucht de voormalig Formule 1-coureur.

"Maar we hebben wel plezier gehad, al kwamen we vermogen tekort omdat de motor nog in ontwikkeling is. We hebben meegedaan rond de dertiende plaats, dat had de top tien kunnen zijn als we het hadden volgehouden. Al miste ik wel de echte Dakar-proeven."

Tip de redactie