Bondscoach Arno Havenga was zondag zeer te spreken over de overtuigende start van de Nederlandse waterpolosters op het EK. Oranje zette in Belgrado Hongarije met 14-10 opzij.

"Hongarije is gewoon een goede ploeg. Zo'n eerste wedstrijd op een groot toernooi is altijd lastig, maar we speelden erg goed", zei Havenga tegen de NOS.

"Zeker in het eerste deel van de wedstrijd waren we oppermachtig. Een compliment voor de ploeg. Dit is een goede en belangrijke overwinning."

Nederland neemt het dinsdag op tegen Turkije, dat zondag met liefst 29-0 verloor van Rusland, en treft donderdag Portugal, dat kansloos was tegen Griekenland: 27-3. De nummers één tot en met vier in de groep gaan door naar de kwartfinales.

"We willen als eerste of tweede in de groep eindigen. Dan krijgen we in de kwartfinales een relatief zwakke tegenstander. Vanaf die fase is elke wedstrijd een finale voor ons", aldus Havenga.

De Europees kampioen plaatst zich rechtstreeks voor de Spelen. Mocht Oranje, de nummer twee van het laatste WK, naast de titel grijpen, dan kan het in maart via het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda alsnog een olympisch startbewijs afdwingen.

Van Galen

De Nederlandse mannen waren zondag niet opgewassen tegen topland Montenegro en gingen na een 8-1 ruststand uiteindelijk met 13-6 onderuit. Keuzeheer Robin van Galen kon wel leven met die uitslag.

"Buiten het eerste kwart ben ik tevreden. We begonnen slecht. De jongens waren onder de indruk van de ambiance en de sterke tegenstander. Montenegro is een topland, maar met 13-6 kan ik goed leven. Het is een draaglijke score, die de spelers zelfvertrouwen moet geven voor de volgende wedstrijd."

Van Galen kijkt uit naar het duel van dinsdag met Slowakije. "Een gelijkwaardige tegenstander. Het zou mooi zijn als we een groepswedstrijd winnen. Tegen Slowakije is dat mogelijk."

De waterpoloërs hebben tot doel om bij de eerste twaalf op het toernooi te eindigen, want dat geeft recht op deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst.