Volleybalsters na verlies tegen Rusland veroordeeld tot tweede OKT

De Nederlandse volleybalsters zijn er zaterdag in het Turkse Ankara niet in geslaagd om zich al te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van komende zomer.

In de finale van het olympisch kwalificatietoernooi was Rusland met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti. De Russische vrouwen zijn daardoor zeker van deelname in Rio.

Een olympisch ticket is echter nog niet definitief uit het zicht voor Nederland. Oranje gaat nu naar het tweede olympische kwalificatietoernooi dat in mei gehouden wordt in Japan en aanzienlijk minder sterk bezet is.

De volleybalsters waren het OKT in Ankara maandag begonnen met een nederlaag tegen Duitsland (2-3), maar herstelden zich vervolgens knap met overwinningen op Turkije en Kroatië. In de halve finales werd Italië verslagen.

Oranje verloor vorig jaar in de EK-finale in Rotterdam ook al van Rusland. Destijds werd het 3-0.

Gat

Rusland begon zaterdag beter aan de wedstrijd dan Nederland. In de eerste set liep het uit naar 10-5 en het lukte de Nederlandse vrouwen niet om dat gat te dichten. De ploeg van Guidetti verloor met 25-21.

Vanaf het begin van de tweede set ging het gelijk op, maar gaandeweg pakte Oranje het initiatief. In vergelijking met de eerste set waren de rollen omgedraaid. Nederland won de set met 25-22.

Vervolgens lukte het de volleybalsters niet om door te drukken. In de derde set had Rusland weer het initiatief en mede dankzij enkele foutjes aan Nederlandse kant werd het 25-19.

Die klap kwam de Nederlandse ploeg niet meer te boven. In de vierde set waren de Russische vrouwen wederom de bovenliggende partij. Met 25-20 werd de klus geklaard.

Op het tweede OKT in Japan probeert Nederland zich voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor de Spelen.

Lees meer over:
Tip de redactie