De Spanjaard Carlos Sainz heeft zaterdag de zevende etappe van de Dakar Rally bij de auto's gewonnen. De race werd ontsierd door een dodelijk incident met een toeschouwer.

Een man van 63 jaar overleed nadat hij werd geschept door de auto van de Fransman Lionel Baud, maakten de organisatoren zaterdagavond bekend.

"Een ongeval bij kilometer 82, nog op Boliviaans grondgebied, waarbij de auto van Lionel Baud is betrokken, heeft het leven gekost van een man van 63 die zich op het parcours bevond", meldde de organisatie.

Bij aankomst van de medische hulp was de man al overleden. De Boliviaanse autoriteiten hebben de zaak in onderzoek.

Peugeot

De zege van Sainz betekende het zesde opeenvolgende succes voor Peugeot, dat met Sébastien Loeb (tweede in de zevende etappe) en Stéphane Peterhansel nog twee andere klassementsrijders in huis heeft.

Mini-rijder Nasser Al-Attiyah was zaterdag vijf seconden sneller dan Peterhansel, die hij naar de vierde plaats verwees. Erik van Loon was op de veertiende plek de beste Nederlander.

De Fransman Loeb nam de leiding in het klassement over van landgenoot Peterhansel. Van Loon bezet plaats elf.

Trucks

Peter Versluis veroverde dankzij een derde plaats in de etappe bij de trucks de eerste plaats in het klassement. De zege in de zevende etappe ging naar de Rus Eduard Nikoalev, de nummer twee was zijn landgenoot Airat Ardeev.

Gerard de Rooy finishte als vierde en Hans Stacey eindigde als negende. In het klassement is De Rooy achter Versluis de nummer twee. Mardeev bezet plaats drie.

Motoren

Bij de race voor motoren, die vanwege hevige regenval moest worden ingekort, ging de winst naar de Fransman Antoine Meo, een vijfvoudig enduro-wereldkampioen.

De KTM-rijder hield Honda-coureur Paulo Gonçalves achter zich. De Portugees kwam weliswaar veel later binnen, maar kreeg de tien minuten terug die hij had benut om de later uitgevallen Matthias Walkner te helpen.

Frans Verhoeven werd achttiende en was daarmee de beste Nederlander. In het klassement veroverde de Australiër Toby Price de leiding. Verhoeven staat 26e.

Quads

Bij de quads ging de zege zaterdag naar de Argentijn Lucas Bonetto, voor zijn landgenoot Pablo Copetti (tweede) en de Boliviaan Walter Nosiglia (derde). Kees Koolen eindigde op de achtste plek.

Alejandro Patronelli uit Argentinië leidt in het klassement. Koolen is de nummer acht.

De deelnemers werden zaterdag geteisterd door een krachtige storm in Bolivia. Bij de start in Uyuni was er al sprake van bliksem. Zondag is een rustdag in de Dakar Rally.