Voor Bernhard ten Brinke en zijn Belgische bijrijder Tom Colsoul is de Dakar Rally voorbij. Hun Toyota vatte vrijdag tijdens de zesde etappe op luttele kilometers van de finish vlam en brandde volledig uit.

"Het is over en uit. Klaar'', zei de ontgoochelde maar ongedeerde Nederlandse coureur. Ten Brinke vertelde dat hij in de slotfase, met zicht op nog een top tien-notering, een brandlucht rook.

Toen hij en Colsoul waren uitgestapt, bleek er al geen redden meer aan. Een lekke band op 20 kilometer van de eindstreep was de voorbode van het onheil.

"We hebben het wiel gewisseld, zijn verder gereden en vijf kilometer later begon het te stinken in de auto." De kapotte band had vlam gevat. "We hebben geprobeerd te blussen, maar de auto vloog direct in brand. Tom en ik mankeren niets, maar we zijn er wel ontzettend ziek van.''

Ten Brinke klom donderdag nog naar de achtste plaats in het algemeen klassement en was daarmee de beste Nederlander bij de auto's.

Peterhansel

De etappe van vrijdag werd andermaal gedomineerd door de nieuwe Peugeots 2008, met ditmaal Stéphane Peterhansel als de grote winnaar. De Fransman versloeg de Spanjaard Carlos Sainz en zijn debuterende landgenoot Sébastien Loeb.

Omdat hij de negenvoudig wereldkampioen ruim 8 minuten los reed, nam Peterhansel ook de eerste plaats over in de algemene rangschikking. Loeb moest uiteindelijk voor de dagprijzen ook nog de Saudiër Yazeed Alrajhi voor zich dulden.

Erik van Loon finishte met navigator Wouter Rosegaar knap als tiende. Het Nederlandse koppel parkeerde de Mini ruim een kwartier na Peterhansel op het eindstation bij Uyuni. Overall is het duo twaalfde op iets meer dan een uur van de leider.

Trucks

Bij de trucks heeft Hans Stacey aan het stuur van een de MAN-vrachtwagen het winnend spoor in de Dakar Rally teruggevonden. Hij bracht vrijdag de zesde etappe, een korte in vergelijking met de autorijders en motorcrossers, op zijn naam.

Stacey verdrong in de slotfase Gerard de Rooy (Iveco) van de eerste plaats. Het verschil op de eindstreep tussen beide rivalen was slechts zeven seconden.

Versluis (MAN) maakte het Nederlandse succes compleet door na de laatste tijdcontrole zijn truck als derde uit te schakelen. Zijn achterstand op Stacey was 1.15.

Die is nu ook weer eerste in het algemeen klassement met een kleine minuut voorsprong op Versluis. De Rooys Argentijnse ploeggenoot Federico Villagra moet 4.05 goedmaken.

Motoren

Bij de motoren won Toby Price ook de zesde etappe. De Australiër had voor de rondrit over 542 kilometer in de buurt van Uyuni, de langste klassementsproef in de editie 2016, een kleine zes uur nodig.

Price, donderdag ook al de beste, was ruim een minuut sneller dan de Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) en de Portugees Paolo Gonçalves (Honda). Het was zijn derde dagprijs.

Gonçalves bleef wel eerste in de algemene rangschikking, maar zijn voorsprong op Price is nog maar 35 seconden. Frans Verhoeven (Yamaha) was de beste Nederlander, 25e. Hij gaf bijna 24 minuten toe. Robert van Pelt (Husqvarna) en Hans Vogels (KTM) arriveerden ruim een half uur na de winnaar bij de laatste controlepost.