Olympisch kampioen Stalman geeft dopinggebruik toe

Olympisch kampioen Ria Stalman heeft tijdens haar carrière doping gebruikt. 

De Nederlandse discuswerpster, die in 1984 goud won tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles, gebruikte in de laatste 2,5 jaar van haar loopbaan anabolen steroïden, zo bekent ze vrijdagavond in het programma Andere Tijden Sport.

Stalman, die tot dusver altijd de geruchten over doping tegensprak, beantwoordde de vraag of ze zich ooit heeft bediend van doping met een volmondig 'ja'. Ze vertelde dat het om een dagelijkse dosis van 5 à 10 milligram ging, in de eerste plaats bedoeld om sneller te herstellen van de zware inspanningen.

"Ik wilde als eenvoudig Nederlands discuswerpstertje naar de Spelen. Dan kom je met 56 meter in de DDR en zie je 'zulke koekblikken' die je met 15 meter verschil op je donder geven." 

"Ik wilde kampioen worden. Als je hen niet kunt verslaan moet je maar hetzelfde doen als zij'', aldus Stalman, die met 71,22 meter nog altijd het Nederlands record bezit.

Stalman kon zonder veel problemen spierversterkende middelen nemen omdat destijds niet buiten de competitie om werd gecontroleerd op doping.

De nu 64-jarige Delftse beëindigde haar carrière gelijk na de Zomerspelen van 1984 op 32-jarige leeftijd. Ze werd later dat jaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Medaille

Stalman hoeft haar gouden medaille niet in te leveren. "De zaak is verjaard'', zei Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit. "De termijn is tien jaar.''

Volgens Ram is er wel een theoretische kans dat de internationale atletiekfederatie actie onderneemt na de biecht van Stalman. "Dat is zeer onwaarschijnlijk.''

De IAAF heeft de handen momenteel zo vol aan actuele affaires dat het oprakelen van heel 'oud zeer' uit de gloriejaren van de voormalige DDR en Sovjetunie, en dus ook Nederland blijkt nu, bepaald geen prioriteit mag hebben.

Ram had toen hij hoorde van het programma Andere Tijden Sport over Stalman al rekening gehouden met de mogelijke bekentenis van de Nederlandse. "Ik was verre van verrast. Het is een mooi moment. Ik ben er ook blij mee. Het betekent een stukje duidelijkheid.''

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie