Volleybaldames nog één zege verwijderd van plaatsing voor Spelen

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn nog één zege verwijderd van plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van komende zomer.

De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti versloeg Italië vrijdag met 3-0 (25-21, 25-21 en 25-19) in de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Ankara.

Nederland speelt zaterdag in de eindstrijd tegen Rusland, dat met 3-1 (21-25, 25-18, 25-12 en 25-20) te sterk was voor Turkije. De winnaar plaatst zich rechtstreeks voor de Spelen. De finale begint om 18.30 uur.

Oranje verloor vorig jaar nog in de EK-finale in Rotterdam met 3-0 van Rusland. Het zou voor het eerst zijn sinds 1996 dat de Nederlandse vrouwen zich plaatsen voor de Olympische Spelen.

Bij een nederlaag gaat Oranje naar het tweede olympische kwalificatietoernooi dat in mei gehouden wordt in Japan en aanzienlijk minder sterk bezet is.

De Nederlandse vrouwen hadden tegen de Italianen vrijwel de hele eerste set een voorsprong en kregen ook de eerste twee setpunten. Bij de tweede kans was het raak door een slimme korte bal van Anne Buijs.

Sloetjes

In de tweede set pakte Nederland opnieuw vroeg een voorsprong van drie punten. Oranje liet de Italianen niet meer langszij komen en pakte ook de tweede set met 25-21 dankzij een diagonale smash van Laura Dijkema.

Het derde bedrijf ging gelijk op tot 7-7, maar daarna had Italië weinig meer in te brengen. Oranje stootte door naar een ruime voorsprong en besliste het duel met 25-19.

Uitblinkster aan Nederlandse zijde was opnieuw Lonneke Slöetjes, die vaak met harde klappen maar soms ook gewiekst het offensief aanvoerde. Ze sloeg 19 punten binnen en liet daarmee de ruimte aan Buijs (12) om ook op te vallen.

Het 17-jarige Italiaanse talent Paola Enogu viel juist tegen met 10 punten: donderdag scoorde ze er nog 23 tegen Polen.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie