De Franse autocoureur Sébastien Loeb heeft donderdag in de Dakar Rally zijn leidende positie in het klassement verstevigd door de vijfde etappe te winnen. Bernhard ten Brinke werd negende. Bij de trucks was Ton van Genugten met een vierde plek de beste Nederlander.

Voor negenvoudig wereldkampioen Loeb, met Daniel Elena uit Monte Carlo als vertrouwde navigator, was het zijn derde etappezege.

De 41-jarige debutant versloeg in de klassementsproef over 321 kilometer in zijn Peugeot zijn Spaanse rivaal Carlos Sainz met 22 seconden. De 53-jarige Madrileen moest woensdag in het eerste deel van de marathonetappe ook al genoegen nemen met de tweede plaats.

De Fransman Stéphane Peterhansel eindigde als derde, op drie minuten van zijn land- en teamgenoot Loeb. De elfvoudige winnaar van de Dakar Rally (zes keer op de motor en vijf keer in de auto) kwam woensdag nog als eerste binnen.

Ten Brinke

Bernhard ten Brinke (Toyota) reed als negende over de finish, die door harde wind zeven kilometer naar voren was verplaatst.

In het algemeen klassement heeft Loeb een voorsprong van 7 minuten en 48 seconden op Peterhansel. Sainz staat derde met een achterstand van 13.26 op de koploper. Ten Brinke klom naar de achtste plek, op 29 minuten van Loeb.

Titelhouder Nasser Al-Attiyah uit Qatar kon met zijn Mini opnieuw niet tegen de Peugeots op. Hij kwam als vierde binnen en staat ook vierde in het klassement, op ruime afstand van Loeb.

Trucks

Bij de trucks bezorgde Edoeard Nikolajev het team van Kamaz de eerste zege. De 31-jarige Rus was in de slotfase van de klassementsproef net iets slimmer en sneller dan zijn Tsjechische rivaal Martin Kolomy.

Van Genugten was op de vierde plaats de eerste Nederlander. Peter Versluis kwam als zesde binnen, gevolgd door landgenoot Hans Stacey. Gerard de Rooy, die woensdag de vierde etappe won, moest genoegen nemen met de achtste plaats.

De Argentijn Federico Villagra eindigde als derde op 4.32 minuten van Nikolajev, die zijn achtste dagsucces in de Dakar Rally liet aantekenen. In het algemeen klassement is Villagra de nieuwe leider. Versluis zakte naar de tweede plek, met een achterstand van slechts 5 seconden.

Motoren

Bij de motoren schreef Toby Price de vijfde etappe op zijn naam. De Australiër deed vier uur, drie minuten en 44 seconden over het tweede deel van de marathonrit. Het was zijn tweede dagzege in deze rally, na zijn primeur maandag in de tweede etappe.

De Fransman Antoine Meo, ploeggenoot van Price in het Red Bull fabrieksteam van KTM, eindigde op 2 minuten en 21 seconden op de tweede plaats. De Slowaak Stefan Svitko, eveneens op KTM, kwam op 2.33 als derde binnen.

Frans Verhoeven moest op zijn Yamaha als eerste Nederlander genoegen nemen met de 22e plek, op bijna een kwartier van de winnaar. De Portugees Paolo Gonçalves, die donderdag als twaalfde eindigde op 8.56 minuten, bleef op zijn Honda leider in het algemeen klassement.