De Nederlandse volleybalsters houden kans op de Olympische Spelen in Rio dankzij een zege donderdag op Kroatië bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Ankara. Door de overwinning gaat Oranje zelfs als groepswinnaar door naar de halve finales.

Na de nederlaag maandag tegen Duitsland en de overwinning woensdag op gastland Turkije rekende de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti zonder setverlies af met de Kroatische vrouwen (25-19, 25-17 en 25-23).

Tegenstander in de halve finales wordt Italië, dat Polen met 3-2 versloeg en daardoor achter Rusland als tweede eindigde in de andere poule. De halve eindstrijd van Nederland wordt vrijdag al gespeeld.

Mocht Nederland het OKT winnen dan plaatst het zich voor het eerst sinds 1996 voor de Spelen. De nummer twee en drie gaan naar een tweede OKT, dat in mei in Japan wordt gehouden en aanzienlijk minder sterk bezet is.

Foutenlast

Donderdag had Oranje in de eerste twee sets weinig te duchten van het op papier zwakkere Kroatië, dat na twee nederlagen geen kans meer maakte op een olympisch ticket.

De Kroatische vrouwen kwamen in de eerste set nog wel op een 10-8 voorsprong. Daarna stelde Nederland orde op zaken en het werd daarbij geholpen door een hoge foutenlast bij de tegenstander. Met een harde smash tekende Anne Buijs voor het laatste punt van de set.

Ook in de tweede set kwam Kroatië op voorsprong, waarna het gelijk op ging tot 13-13. Nederland nam vervolgens het initiatief en liep redelijk eenvoudig uit. Ditmaal was het Lonneke Sloëtjes die met een harde klap voor het laatste punt van de set zorgde.

23 punten

Door de 2-0 voorspong zat Nederland op rozen, maar de Kroaten kwamen in het derde bedrijf nog goed terug. Oranje had moeite met de service van de bijna twee meter lange Maja Poljak, waardoor de ploeg van Guidetti halverwege de set tegen een achterstand aankeek.

De slotfase van de set was spannend, maar vooral dankzij Sloëtjes wist Nederland de wedstrijd wel met 3-0 af te sluiten. De 25-jarige Achterhoekse maakte in totaal liefst 23 punten en had zo een groot aandeel in de zege, die Oranje weer een stap dichter bij de Spelen brengt.