De ethische commissie van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft drie voormalige medewerkers levenslang geschorst omdat ze dopingovertredingen onder het tapijt hebben geveegd.

Het gaat om de Senegalees Papa Massata Diack en de Russen Valentin Balachnitsjev en Alexei Melnikov. Gabriel Dollé, het voormalige hoofd van het antidopingbureau van het IAAF, is voor vijf jaar geschorst.

"Diack, Balachnitsjev en Melnikov moeten voor het leven verbannen worden uit de sport. Elke lichtere sanctie zou niet afdoende zijn. Dollé hoort ook straf te krijgen, maar niet meer dan vijf jaar. Zijn fouten waren het gevolg van nalatigheid en waren niet doelbewust'', aldus de IAAF.

De plaatsvervangend minister van sport in Rusland deelde aan de ethische commissie mee dat de IAAF een systeem zou hebben opgezet om zes Russische atletes ondanks abnormale schommelende bloedwaarden niet te schorsen in ruil voor betalingen aan de IAAF.

Diack was volgens deze getuigenis de kwade genius. Een dergelijk systeem zou mogelijk ook bestaan in Marokko en Turkije.

Smeergeld

Diack werkte officieel als financieel adviseur bij de atletiekfederatie. Hij is de zoon van Lamine Diack, die tot vorig jaar als voorzitter van de IAAF fungeerde.

Na zijn aftreden werd bekend dat Diack senior meer dan één miljoen euro aan smeergeld zou hebben aangenomen om positieve dopingtests van Russische atleten te verdoezelen.

Diack legde reeds zijn erelidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) neer nadat de Franse justitie stafrechtelijk onderzoek tegen de Senegalees startte wegens corruptie. 

De eveneens levenslang geschorste Balachnitsjev was actief als voorzittter van de Russische atletiekbond en Melnikov werkte als trainer van de Russische langeafstandslopers. Balachnitsjev zou zaken hebben gedaan met Diack senior.

De ethische commissie heeft het viertal afgelopen maand gedurende drie dagen verhoord in Londen. De officials kunnen in beroep gaan tegen de straf.

Klokkenluider

De Russische atlete Lilija Sjoboekova fungeerde in deze zaak als klokkenluider bij het mondiaal antidopingbureau WADA.

Tijdens haar verhoor meldde Sjoboekova dat ze in totaal meer dan 600.000 dollar (558.000 euro) zou hebben betaald om een dopingovertreding te verdoezelen, zodat ze niet zou worden geschorst.

IAAF-voorzitter Sebastian Coe spreekt van een "gedegen onderzoek". "Met deze schorsingen wordt een helder signaal afgegeven: corrupte handelingen worden bestraft. We blijven samenwerken met de Franse autoriteiten en de onafhankelijke commissie van het WADA."

De zaak is een onderdeel van een groter schandaal binnen de atletiekwereld. In november legde de IAAF de Russische atletiekbond een voorlopige schorsing op vanwege grootschalig dopinggebruik van Russische atleten.

Op 9 november publiceerde het WADA een vernietigend rapport over systematische gebreken in het Russische antidopingsysteem. Volgende week donderdag wordt deel twee van dit rapport gepubliceerd.