Tom Coronel moest woensdag opgeven in de Dakar Rally door een probleem met de brandstoftank. Daardoor was de Nederlandse coureur lange tijd op zichzelf aangewezen in de Zuid-Amerikaanse wildernis.

"Ik heb bijna een hele dag alleen in de woestijn gestaan", vertelt Tom Coronel in Argentinië in gesprek met NU.nl. "De organisatie zou me komen ophalen, maar deed dat niet."

De 43-jarige coureur uit Eemnes had al vanaf de start van de Dakar Rally op 2 januari last van het euvel. Elke nacht is geprobeerd het probleem te verhelpen.

"Ik reed voor de vierde etappe weg uit het bivak en de motor sloeg na enkele minuten af. Ik kon verder, maar hij stotterde steeds meer. Na 22 kilometer op de proef viel ik stil. Nadat alle deelnemers voorbij waren, moest ik nog heel lang wachten op hulp. Uiteindelijk ben ik terug gesleept naar de start. 's Avonds laat was ik pas terug in het bivak."

Onmacht

Nadat hij stilgevallen was op de proef in San Salvador de Juju had Coronel al besloten om op te geven.

"Het probleem is tijdens de rally niet op te lossen en dat steekt wel. Maar ik weiger om de rest van de etappes zo door te gaan. Dit voelt als onmacht. We hebben zelf niets fout gedaan, dit is gewoon een stom probleem dat je kan overkomen."

In de Dakar Rally van vorig jaar werd Coronel ook al achtervolgd door pech en problemen met zijn buggy. "Eigenlijk heb ik deze hele rally geen één keer lekker gereden. Er had wel meer getest moeten worden."

Tim Coronel

Vorig jaar viel juist Coronels tweelingbroer Tim Coronel in de beginfase van de Dakar Rally uit. Tijdens de vierde proef van de actuele editie reed hij de 65e tijd, waarmee hij de 84e plaats in het algemeen klassement bezet.

"Het ging heel goed, ik herkende de proef als tegengestelde route van een eerder jaar. Maar ik kan wel janken om de situatie van Tom. We zijn het hele jaar bezig geweest en hebben veel geïnvesteerd om met twee buggy's aan de finish te komen", verhaalt Tim Coronel.

"Ik moet deze rally van hem uitrijden. Afgezien van kleinigheden is mijn auto technisch gewoon goed. Misschien moet ik iets behoudender rijden."