Bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters toonde zich woensdag na de overtuigende zege op Turkije (3-0) vol vertrouwen dat Oranje zich zal gaan plaatsen voor de Olympische Spelen.

"Ik moet mijn speelsters feliciteren. Het is een eer om zo'n ploeg te coachen. Want een normaal team zou niet zo goed kunnen presteren als deze ploeg vandaag gedaan heeft", aldus Guidetti na de tweede groepswedstrijd bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) in Ankara.

Oranje moest maandag in het eerste duel in de Turkse hoofdstad een pijnlijke nederlaag slikken tegen Duitsland (3-2), maar de Italiaanse coach beweerde voor de wedstrijd tegen Turkije al dat Nederland de Spelen zou bereiken als zijn ploeg woensdag van het gastland zou winnen.

"En natuurlijk geloof ik dat nog steeds, want ik denk altijd positief", stelde hij na de zege op Turkije. "Ik bedoelde met die opmerking dat als we vandaag onder deze druk en onder deze atmosfeer goed zouden presteren, dat we het dan zouden verdienen om naar Rio te gaan."

Door de winst tegen de al voor de halve finale geplaatste Turkse vrouwen ligt de weg naar de laatste vier van het OKT open voor Nederland.

Guidetti: "We hebben het toernooi volledig op z'n kop gezet. We hebben het nu in eigen hand, als we donderdag winnen van Kroatië zitten we bij de laatste vier. Die ploeg heeft hier nog niet goed gespeeld, maar ze beschikken wel over goede spelers. Dus mijn volledige focus ligt op dat duel."

Genot

Na het verlies tegen Duitsland meldde Guidetti nog dat hij teleurgesteld was dat Oranje met minder bezieling speelde dan de tegenstander.

"Toen we die wedstrijd terugkeken, zagen we dat Duitsland liever wilde winnen dan wij. Dat is niet acceptabel. We accepteren het als een ploeg beter is, maar niet dat ze het meer willen. Ik heb vandaag een heel andere ploeg gezien en dat was een genot om naar te kijken."

Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues concludeerde dat Oranje de partij tegen Turkije vanaf het begin domineerde en dat had ze van tevoren niet verwacht.

"Het was alles of niks. We hebben laten zien wat we echt kunnen. Die Turken hadden het nakijken. We hebben natuurlijk nog niks, maar dit is heel mooi en geeft echt een goed gevoel.''

De laatste groepswedstrijd tegen het nog zegeloze Kroatië begint donderdag om 15.30 uur. De winnaar van het toernooi in Ankara plaatst zich rechtstreeks voor de Spelen in Rio. De nummer twee en drie krijgen in mei nog een herkansing op het mondiale, aanzienlijk minder sterk bezette OKT in Japan.