Erik van Loon was woensdag op de veertiende plaats de beste Nederlander bij de auto's in de vierde etappe van de Dakar Rally en dat zorgde voor tevredenheid bij de Mini-coureur.

"Ik ben happy. We hebben niks geks meegemaakt, afgezien van wat kleine foutjes," zegt Van Loon tegen NU.nl in Argentinië, waar de Dakar Rally-deelnemers op woensdag rond Jujuy reden.

De Brabander was woensdag 10 minuut en 49 seconden langzamer dan etappewinnaar Stéphane Peterhansel. Landgenoot Bernhard ten Brinke (Toyota) volgde Van Loon direct op 21 seconden.

"In het begin verloor ik wel 45 seconden door een vergissing in de route. Later ging het steeds beter. Dit had een zware dag moeten worden, maar mijn brandvrije ondermuts is niet eens nat geworden", aldus Van Loon.

De vierde en vijfde etappe vormen de zogenoemde marathon in deze Dakar Rally, waarbij tussendoor geen onderhoud door het team is toegestaan.

"Ik heb daarom niet te wild gedaan en mijn banden gespaard. De Peugeots kon ik sowieso niet bijhouden, die zijn echt next level."

Loeb

De leiding in het klassement blijft in handen van Sebastien Loeb. De negenvoudig wereldkampioen rally heeft een voorsprong van 4.48 op Peterhansel en 11.09 op Nasser Al-Attiyah (Mini), de winnaar van 2015.

"Ik ben blij dat ik nog leid, de auto ging lekker snel," aldus Loeb tegenover NU.nl. De Fransman was voor de start van deze Dakar Rally nog voorzichtig over zijn kansen en voorspelde een 'tricky' wedstrijd.

"Ondanks de 'marathon' heb ik gewoon risico's genomen. De actuele situatie ziet er perfect uit."

Donderdag trekt de Dakar Rally naar Uyuni in Bolivia. De finish is zaterdag 16 januari.