De Nederlandse volleybalvrouwen hebben de hoop op de Olympische Spelen levend gehouden door woensdag bij het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) hun tweede wedstrijd simpel te winnen van thuisland Turkije.

De Turkse vrouwen waren na zeges op Kroatië en Duitsland al geplaatst voor de halve finales en dat feit leek de ploeg niet te inspireren tegen Oranje. Nederland walste in Ankara met 3-0 (25-14, 25-10 en 25-21) over het topland heen.

De ploeg van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti kan zich donderdag met een zege op het al uitgeschakelde Kroatië plaatsen voor de halve finales van het toernooi in de Turkse hoofstad. Nederland kan zelfs nog als groepswinnaar eindigen en zo Europees kampioen Rusland ontlopen in de halve eindstrijd.

Duitsland won eerder op woensdag zijn laatste groepswedstrijd met 3-0 van Kroatië, waardoor de nummer vijf van de Europese ranking na drie duels op vijf punten uitkomt.

Daarmee staan de Duitse vrouwen nu tweede op één punt achter Turkije, maar Nederland (vier punten) kan met een zege op Kroatië uitkomen op zes of zeven punten. Een 3-0 of 3-1 overwinning is drie punten waard, terwijl een 3-2 zege twee punten oplevert.

Alleen de winnaar van het OKT in Ankara mag naar de Spelen. De nummer twee en drie gaan naar een tweede OKT, dat in mei in Japan wordt gehouden en aanzienlijk minder sterk bezet is.

Echtgenote

Oranje verloor maandag zijn eerste groepswedstrijd na een teleurstellend optreden met 3-2 van Duitsland. De ploeg van Guidetti wist daardoor dat alleen een overwinning op Turkije genoeg was om nog kans te houden om voor het eerst sinds 1996 naar de Spelen te mogen.

Nederland liet vanaf het begin zien dat het zich bewust was van de benarde situatie en de ploeg liet Turkije niet in de wedstrijd komen. Er stond al snel een 14-7 voorsprong op het scorebord en die marge werd alleen maar uitgebreid: 25-14.

Ook in de tweede set sloeg Oranje al heel vroeg een gat van zeven punten (12-5) en met sterk spel eindigde het bedrijf zelfs in 25-10.

In de derde set bracht de Turkse coach Bahar Toksoy, de echtgenote van Guidetti, binnen de lijnen, maar ook zij kon het tij niet keren. Oranje kwam weer snel op een ruime voorsprong (8-2) en hoewel Turkije zich nog terugknokte tot 20-17, kwam de zege van Nederland niet meer in gevaar.

De laatste groepswedstrijd tegen het nog zegeloze Kroatië begint donderdag om 15.30 uur.