Gerard de Rooy heeft woensdag zijn eerste etappezege van de Dakar Rally 2016 geboekt. Het podium bij de trucks was volledig Nederlands met verder Peter Versluis en Hans Stacey.

De Rooy deed een kleine vier uur over de 419 kilometer lange vierde etappe in en rond San Salvador de Jujuy en hij bleef Versluis 37 seconden voor.

De MAN-coureur nam wel de leiding in het algemeen klassement over van Stacey, die woensdag op 1.18 als derde eindigde in de etappe en nu vijftien seconden moet toegeven op landgenoot Versluis.

De 35-jarige De Rooy heeft nu 28 etappezeges in Dakar achter zijn naam staan. De eindwinnaar van 2012 staat vierde in het klassement, op 4.59 van Versluis.

Motoren

Joan Barreda moest voor de tweede dag op rij de ritzege in de Dakar Rally afstaan. De 32-jarige Spanjaard kwam net als dinsdag als snelste over de meet bij de motoren, maar hij werd door een tijdstraf wederom teruggezet in de stand. Dat overkwam hem een dag eerder ook al.

De overwinning in de 429 kilometer lange etappe ging daardoor naar de Portugees Paulo Gonçalves. Die nam daarmee de leiding in het klassement over van de Slowaak Stefan Svitko, die woensdag slechts als twaalfde eindigde.

Beste Nederlander was Frans Verhoeven, die met zijn Yamaha de 26e tijd klokte. Robert van Pelt jr. (Husqvarna) eindigde als 29e.

Auto's

Peugeot was de grote winnaar bij de auto's in de eerste echte marathonetappe van deze rally. Stéphane Peterhansel boekte zijn 66e ritzege in Dakar; 33 op de motor en 33 met de auto.

'Monsieur Dakar', zes keer eindwinnaar van de woestijnrally op de motor en vijf keer in de auto, was aan de meet elf seconden sneller dan Carlos Sainz. De Fransman Sébastien Loeb, eveneens Peugeot-coureur, eindigde als derde. Hij behield daarmee de koppositie.

Bernhard ten Brinke zakte door een vijftiende plaats in de vierde proef iets weg in de stand. De Toyota-coureur, die na 49 kilometer te maken kreeg met een lekke band, is nu negende, maar daarmee nog altijd de beste Nederlander in het klassement.

In de rituitslag moest Ten Brinke de Mini van Erik van Loon voor zich dulden. Die eindigde als veertiende op bijna elf minuten van Peterhansel en staat nu dertiende overall.

Quads

Bij de quads boekte Marcos Patronelli zijn eerste zege van deze rally. De Argentijn bleef de Peruviaan Alexis Hernandez na ruim vijf uur racen zestien seconden voor.

Ignacio Casale uit Chile eindige op 25 tellen als derde en behoudt de leiding in het klassement. De Braziliaan Marcelo Madeiros staat tweede op iets meer dan twaalf minuten.

De Nederlander Kees Koole zette de achttiende tijd neer op bijna negentien minuten van de winnaar en hij zakte naar de veertiende plaats in het klassement.