De Nederlandse waterpoloërs reizen met een goed gevoel af naar het Europees kampioenschap in Belgrado. Oranje wist dinsdagavond in een nagenoeg uitverkocht Hofbad in Den Haag de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië te winnen: 13-9.

Maandag verloor het team van bondscoach Robin van Galen nog van de Georgiërs.

Oranje kwam in de eerste periode snel op een 3-0 voorsprong en die marge werd de hele wedstrijd vastgehouden. Luuk van Galen was met drie treffers de topscorer aan de kant van Nederland.

Lars Gottemaker bleef dinsdagavond op de kant. De verloren wedstrijd van maandag (11-12) bezorgde hem gebitsproblemen. Pascal Janssen was in Den Haag zijn vervanger. Gottemaker gaat wel gewoon mee naar het EK.

'Prima voorbereiding'

"We speelden beduidend beter dan maandag. We konden vooral onze snelheid goed gebruiken. Acht van de dertien goals scoorden we uit counters. Al met al hebben we een prima voorbereiding gehad."

"Af en toe kenden we een dipje, maar we gaan met vertrouwen naar Belgrado", reageerde Van Galen, die dinsdag zijn contract verlengde tot de Olympische Spelen in 2020.

Oranje begint het EK zondag met een poulewedstrijd tegen Montenegro. De andere tegenstanders in de groepsfase zijn Spanje en Slowakije.

Doel voor de Nederlanders is een plek bij de beste twaalf. Dan plaatst Oranje zich voor het olympisch kwalificatietoernooi en blijft deelname aan Rio 2016 tot de mogelijkheden behoren.