Hans Stacey is dinsdag als tweede over de finish gekomen in de derde etappe bij de trucks in de Dakar Rally. Autocoureur Sebastien Loeb won opnieuw bij de auto's, terwijl Joan Barreda zijn tweede ritzege boekte bij de motoren.

Voor de truckers was de derde etappe van de Dakar Rally er een met onoverkomelijke hobbels. De organisatie was genoodzaakt hen te laten omrijden.

Door het slechte weer en de overvloedige regen was een deel van de weg na het tweede controlepunt weggeslagen. De kraters waren zo groot en diep dat een vrachtwagen er onmogelijk voorbij kon.

Op de aangepaste route toonde de Tsjech Martin Kolomy, aan het stuur van een Tatra, zich de beste. Hij werd op 0.17 gevolgd door Stacey (MAN), de Nederlandse klassementsleider.

De Argentijn Federico Villagra, lid van het Iveco-team van Gerard de Rooy, werd derde vóór Peter Versluis (MAN).

Klassement

Stacey kreeg bij de finish nog te horen dat zijn etappezege van maandag teniet werd gedaan vanwege een tijdstraf van twee minuten. De trucker zou te hard zijn weggereden bij een checkpoint.

Door de tijdstraf is Versluis, die in de rangschikking de tweede plek bezet met 26 seconden achterstand, nu formeel winnaar van de tweede etappe.

Loeb

Debutant Loeb zei voor aanvang van de Dakar Rally al dat hij niet van plan was anoniem als 'nummer 314' door de woestijn te rijden in zijn Peugeot 2008.

De negenvoudig wereldkampioen rally maakte zijn bedoelingen in Argentinië en Bolivia eens te meer duidelijk. De Fransman won met Daniel Elena als wegwijzer ook de derde etappe en verstevigde zijn leidende positie in de algemene rangschikking flink.

Loeb pakte op weg naar Jujuy een winst van bijna anderhalve minuut op de Spanjaard Carlos Sainz (Peugeot) en de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Mini). De helft was te danken aan een eindsprint.

Ten Brinke

Bernhard ten Brinke behoorde, met de Belg Tom Colsoul als bijrijder, opnieuw tot de beteren. De Nederlander parkeerde zijn Toyota als achtste in het bivak, op 3.49 van de winnaar.

In het klassement staat hij zevende met een achterstand van 8.42. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) moet als nummer twee van het klassement iets meer dan vijf minuten goedmaken op Loeb. Dat geldt ook voor diens land- en teamgenoot Stéphane Peterhansel (Peugeot).

Het zat Erik van Loon dinsdag niet mee. De Nederlander kukelde met navigator Wouter Rosegaar twaalf kilometer voor de finish in een ravijn. Met hulp van een twintigtal omstanders lukte het wel de Mini terug te zetten op de weg, maar Van Loon verloor toch 22 minuten.

"We zijn zo’n zes meter naar beneden geschoten. Gelukkig is de auto niet gaan tollen en bleef-ie op de wielen. De voorbumper en de band rechtsachter liggen eraf, maar verder valt de schade op het eerste gezicht mee."

Barreda

Barreda toonde zich op zijn Honda ook in de derde etappe de snelste bij de motoren. Het totale aantal overwinningen van de Spanjaard in de woestijnrace kwam daarmee op veertien.

Barreda maakte geen enkele fout tijdens de race van bijna 200 kilometer tussen Termas de Rio Hondo en Jujuy in Argentinië.

De 28-jarige Argentijn Kevin Benavides en de Portugees Paulo Gonçalves, beiden eveneens op een Honda CRF 450, hielden de schade beperkt tot minder dan een minuut. Dat gold ook voor de KTM-rijders Antoine Meo, de verrassende endurokampioen uit Frankrijk, en de Slowaak Stefan Svitko.

Frans Verhoeven (Yamaha), Hans Vogels (KTM) en Robert van Pelt jr. (Husqvarna) hoorden nog net bij de top veertig van de dag met een achterstand van minder dan tien minuten op de winnaar.

Barreda heeft in de algemene rangschikking ook de leiding met 0.14 voorsprong op Svitko. De Australiër Toby Price verloor veel tijd en viel terug.