De Nederlandse waterpoloërs hebben zich kort voor het begin van het Europees kampioenschap in een oefenwedstrijd laten verrassen door Georgië.

De EK-deelnemer die een week geleden nog ruim werd verslagen in Istanbul was maandagavond in Eindhoven met 11-12 te sterk.

Jorn Winkelhorst, Robin Lindhout en Thomas Lucas scoorden ieder twee keer. De overige treffers kwamen op naam van Jesse Koopman, Roeland Spijker, Lars Reuten, Lars Gottemaker en Joep van den Bersselaar.

Een domper voor Oranje was het uitvallen van Gottemaker die na een duel met twee lossen tanden naar de tandarts moest. Het is nog onduidelijk hoe lang hij is uitgeschakeld.

Dinsdag krijgt de ploeg van bondscoach Robin van Galen om zich te revancheren tegen de Oost-Europeanen in de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd in Den Haag.

Beste twaalf

Het EK in Belgrado begint zondag. Doel voor de Nederlanders is een plek bij de beste twaalf. Dan plaatst Oranje zich voor het olympisch kwalificatietoernooi en blijft deelname aan Rio 2016 tot de mogelijkheden behoren.

Oranje is bij het toernooi in Servië ingedeeld in een zware poule met Montenegro, Spanje en Slowakije.