Hans Stacey heeft maandag de tweede etappe in de Dakar Rally bij de trucks op zijn naam geschreven.

De Nederlander bleef in zijn MAN-truck zijn landgenoten Peter Versluis (tweede) en Gerard de Rooy (derde) voor.

Stacey kwam na vier uur, achttien minuten en achttien seconden over de eindstreep. Zijn voorsprong op Versluis was 48 seconden. De Rooy gaf bijna twee minuten toe.

''Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik mijn eerste etappe terug in een MAN meteen zou winnen'', sprak Stacey. De Brabander legde uit dat hij rustig aan de etappe was begonnen.

''Maar we liepen al vrij snel in op de truck voor ons. Die wilde alleen niet aan de kant. Daar hebben we wat tijd mee laten liggen, maar verder is het heel beheerst gegaan. Het was superfijn om aan de finish te horen dat we de snelste tijd hadden gereden. Ik ben daar echt heel blij mee.''

Een zevende plaats was er voor Ton van Genugten. Hij kwam drie minuten en veertig seconden later dan winnaar Stacey over de finish. Martin van den Brink was de eerste Nederlandse uitvaller. Het parcours was door de weersomstandigheden op alle onderdelen flink ingekort. De Dakar Rally wordt geteisterd door noodweer.

Auto's

Debutant Sebastien Loeb won de tweede etappe bij de auto's. Bernhard ten Brinke, die zaterdag nog de proloog won in de door een ongeluk afgebroken etappe, werd tiende.

Fransman Loeb bleef maandag met zijn Peugeot zijn team- en landgenoot Stephane Peterhansel bijna tweeënhalve minuut voor. Het was zijn eerste zege ooit in de Dakar Rally.

Toyota-rijder Ten Brinke finishte maandag op het parcours tussen Villa Carlos Paz en Termas Rio Hondo als tiende op ruim vijf minuten en was daarmee de beste Nederlander. Erik van Loon werd dertiende.

Motoren

Hans Vogels eindigde maandag als dertigste in de tweede etappe bij de motoren en daarmee was hij de beste Nederlander. Hij gaf vijftien minuten en zeven seconden toe op winnaar Toby Price uit Australië, die het parcours van 354 kilometer aflegde in drie uur, 46 minuten en 24 seconden.

De Portugees Ruben Faria werd tweede op twintig seconden en de Slowaak Stefan Svitko werd derde op een minuut en 28 seconden van Price.

Frans Verhoeven finishte op de 35e plaats op ruim achttien minuten van de winnaar. Robert van Pelt gaf 21 minuten en twintig seconden toe en werd 37e.

Quads

Bij de quads eindigde Kees Koolen op de dertiende plaats. De winst ging naar de Chileen Ignacio Casale, die in de tweede etappe na vier uur, tien minuten en 47 seconden de eindstreep bereikte. Koolen gaf twaalf minuten en 24 seconden toe.

Achter Casale werd de Zuid-Afrikaan Brian Baragwanath op drie minuten en 49 seconden tweede. Alejandro Patronelli uit Argentinië eindigde op bijna vier minuten als derde.