Bondscoach Giovanni Guidetti van de Nederlandse volleybalsters stelde maandag na de nederlaag op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) tegen Duitsland (3-2) dat Oranje terecht had verloren.

"Duitsland speelde veel beter dan wij, op elk onderdeel", aldus Guidetti tegen de NOS. "Ze vielen met meer durf aan, hun blok was beter, dus we hadden geluk dat we nog een punt wisten te winnen vandaag."

"Het verschil zat 'm vooral in de aanval, die van ons was veel te zwak. De Duitse vrouwen verdienden de zege."

De Italiaan vreesde vorige week al een beetje dat Oranje niet helemaal klaar zou zijn voor het cruciale toernooi in Ankara.

"Ik zag het al een paar dagen aankomen, ook in de oefenwedstrijden tegen België in de voorbereiding op dit OKT. Het is moeilijk om zoiets te repareren, we moeten spelen met het hart. Dat deed Duitsland vandaag meer dan wij."

Misstap

Door de nederlaag kan Nederland zich geen misstap meer veroorloven in de laatste twee poulewedstrijden met Turkije (woensdag) en Kroatië (donderdag).

De nummer twee van het EK moet bij de eerste twee in de groep eindigen om nog kans te houden om zich voor het eerst sinds 1996 te plaatsen voor de Spelen.

"Ja, het wordt nu lastig, maar ik wist van tevoren dat het een heel gecompliceerd toernooi zou worden. Ik hoop dat het team het spel gaat spelen dat we kunnen. Maar als we zoals vandaag spelen, met te weinig hart, dan wordt het heel lastig. Ik hoop een oplossing te gaan vinden."

Buijs

Passer/loper Anne Buijs benadrukte dat het toernooi nog niet voorbij is voor Nederland. "Er is nog niks verloren, dus we moeten ons herpakken en mentaal de knop omzetten na zo'n grote teleurstelling."

"We moeten dit duel goed bespreken met elkaar, de video bekijken en dan woensdag tegen de Turken opnieuw beginnen. Van tevoren hebben we vaak gezegd dat het moeilijk gaat worden, maar het is wel te doen. Dit is heel vervelend, maar dat is sport."