De Nederlandse volleybalvrouwen zijn het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) maandag begonnen met een nederlaag tegen Duitsland.

Oranje verloor in Ankara met 3-2 van de Duitse vrouwen: 28-26, 22-25, 22-25, 25-20 en 11-15. De ploeg staat nu voor een heel lastige klus om Rio te halen.

De volleybalsters vervolgen het OKT woensdag met een wedstrijd tegen gastland Turkije en sluiten de poulefase donderdag af met een duel met Kroatië. De nummers één en twee van de groepen A en B plaatsen zich voor de halve finales van vrijdag, waarna de eindstrijd op zaterdag volgt.

De winnaar van het toernooi in de Turkse hoofdstad kwalificeert zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Rio, de nummers twee en drie mogen in mei deelnemen aan het OKT dat van half mei tot begin juni in Azië wordt gehouden. Van de acht ploegen die daaraan deelnemen, kwalificeren zich er vier alsnog voor de Olympische Spelen.

De Nederlandse volleybalsters stonden in 1996 voor het laatst op de Spelen.

Doorwisselen

Oranje, dat zijn eerste competitieve wedstrijd speelde sinds de verloren EK-finale tegen Rusland vorig jaar oktober in Ahoy, had het grootste deel van de eerste set een voorsprong van een punt of vijf.

In de slotfase boog Duitsland een achterstand van 24-20 echter om naar een voorsprong van 25-24. Dat setpunt wist Nederland weg te werken en een blok van Lonneke Sloetjes en Yvon Beliën op 27-26 bezorgde de ploeg van coach Giovanni Guidetti een 1-0 voorsprong.

Oranje, dat op de Europese ranking één plaats lager staat dan Duitsland (zesde om vijfde), kwam in de tweede set op een vroege achterstand, met negen punten op 13-4 als grootste verschil. De nummer twee van het EK kwam nog knap terug tot 24-22, maar toen benutten de Duitse vrouwen hun derde setpunt.

Guidetti, die de hele wedstrijd flink doorwisselde, zag dat zijn team in de derde set lang gelijke tred hield met zijn voormalige ploeg, maar in de slotfase liep Duitsland weg bij Oranje. Op 24-21 sloegen de Duitse vrouwen toe op hun tweede setpunt: 2-1.

Nederland herstelde zich in het vierde bedrijf (25-20), waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen. Daarin gaven de ploegen elkaar lang amper wat toe, maar een technische fout van Robin de Kruijf en een Duits blok zorgden voor een gaatje van drie (12-9) dat Duitsland niet meer weggaf.