Bondscoach Robin van Galen van de waterpoloërs mikt op een plaats bij de eerste twaalf op het EK in Belgrado dat zondag begint.

Een dergelijke notering is ook noodzakelijk om deel te mogen nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst tussen 3 en 10 april.

"We maken de laatste tijd veel progressie, maar een plaats bij de top acht is op dit moment nog te hoog gegrepen voor ons team, zeker met deze poule-indeling", aldus Van Galen. "We hebben het niet getroffen bij de loting, maar dat verandert verder niets aan onze doelstelling."

In de poulefase stuit Nederland op Montenegro, Spanje en Slowakije. In totaal zijn er vier groepen van vier landen.

Van Galen maakte maandag bekend dat hij de volgende dertien spelers heeft geselecteerd voor het toernooi: Ruben Hoepelman (UZSC, keeper), Roeland Spijker (UZSC), Joep van den Bersselaar (UZSC), Eelco Wagenaar (Polar Bears, keeper), Ruud van der Horst (Polar Bears), Lars Gottemaker (Het Ravijn), Luuk Gielen (Partizan Belgrado, Servië), Jesse Koopman (CN Sabadell, Spanje), Lars Reuten (CN Rubí, Spanje), Thomas Lucas (CN Mataro, Spanje), Robin Lindhout (CN Mataro, Spanje), Yoran Frauenfelder (CN Sant Andreu, Spanje) en Jorn Winkelhorst (CN Sant Andreu, Spanje).