Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen zijn er zaterdag niet in geslaagd om de finale van het WK darts te bereiken. Van Barneveld verloor met 6-3 van Adrian Lewis en Klaasen was kansloos tegen Gary Anderson: 6-0.

In zijn voorgaande twee partijen in Londen won Van Barneveld op sensationele wijze van Michael van Gerwen en Michael Smith, maar tegen Lewis maakte hij eigenlijk geen moment aanspraak op de zege.

Hij kon zeker in de eerste sets met zijn scores vaak niet meekomen met de als vijfde geplaatste Lewis en liet veel kansen liggen op zijn dubbels. Van Barneveld verloor de eerste set al met 3-0 en hoewel de Hagenaar in de tweede set indruk maakte met een uitgooi van 161, moest hij opnieuw de set aan Lewis laten.

Toen ook de daaropvolgende twee sets ondanks nogmaals een 161-finish van Van Barneveld naar de Engelsman gingen, leek het definitief beslist. Lewis liep vrij simpel verder uit naar 5-0 en dat Van Barneveld terugkwam tot 5-1 leek slechts voor de statistieken.

De setwinst zorgde echter voor een korte opleving bij de vijfvoudig wereldkampioen. Hij kwam mede dankzij enkele knappe finishes terug tot 5-3. In de negende set had Van Barneveld geen antwoord meer op het spel van Lewis. Hij overleefde nog een matchdart, maar verloor niet veel later alsnog.

Klaasen

Later op zaterdagavond kon ook Klaasen niet voor Nederlands succes zorgen. Titelverdediger Anderson gooide ijzersterk met hoge scores en een hoog finishpercentage.

Het hoogtepunt was een moment in de eerste set, toen Anderson een negendarter gooide. Hij eindigde de wedstrijden op een gemiddelde van liefst 107,32 per drie pijlen.

Klaasen, die in de vorige ronde afrekende met de Engelsman Alan Norris, gooide niet slecht, maar kwam gewoon tekort om het Anderson echt moeilijk te maken. De Schot liep soeverein uit naar 6-0.

De finale tussen Lewis en Anderson begint zondagavond om 20.00 uur.