De proloog van de Dakar Rally bij de auto's is zaterdag afgebroken vanwege een ernstig ongeluk. De zege ging verrassend naar de Nederlander Bernhard ten Brinke, die op dat moment al gefinisht was.

De Chinese Guo Meiling reed met haar Mini na 6,6 kilometer het publiek in. Daarbij raakten vier mensen gewond, zo meldde de organisatie.

Het Argentijnse persbureau Télam berichtte dat dertien mensen gewond raakten toen Meiling inreed op de toeschouwers. Drie mensen zouden in kritieke toestand verkeren. Tien andere personen raakten minder ernstig gewond, maar iedereen is overgebracht naar het ziekenhuis. Vijf slachtoffers zouden minderjarig zijn.

Al snel waren helikopters en ambulances ter plaatse. De race werd stilgelegd en uiteindelijk afgebroken. De coureurs die nog moesten starten reden naar finishplaats Eosario. Meiling was de eerste vrouwelijke Chinese coureur die meedoet aan de Dakar Rally.

Ten Brinke noteerde knap de snelste tijd van de 64 coureurs die de eindstreep bereikten. Op het parcours over elf kilometer rond Buenos Aires legde hij met zijn Belgische navigator Tom Colsoul de elf kilometer af in een tijd van 6.08.

De Toyota-rijder was verrassend sneller dan nummer twee Carlos Sainz en nummer drie Xavier Pons. Erik van Loon eindigde in zijn Mini op de negentiende plaats. De trucks gingen niet meer van start.

Topvijfklassering

Ten Brinke droeg zijn zege op aan zijn overleden moeder. "Vandaag exact drie jaar geleden is ze overleden. Voor de start zei ik tegen Tom: 'Deze etappe rijd ik voor mijn moeder'."

Tom Colsoul is de Belgische navigator van Ten Brinke. "Ons plan was om hard te rijden zonder risico’s te nemen, omdat de etappe zo kort is dat seconden het verschil zouden maken", aldus Ten Brinke. "Het doel was een plaats bij de beste tien. Na de finish kon ik mijn ogen niet geloven: de snelste tijd."

"Ik geniet nu echt even van dit succes. Maar eerlijk is eerlijk, zondag begint de rally pas echt. Het doel van Tom en mij is een topvijfklassering in het algemeen klassement en die wordt pas na de laatste etappe opgemaakt."

Motoren

De Spanjaard Joan Barreda schreef eerder op zaterdag in Buenos Aires de proloog bij de motoren op zijn naam. De Honda-coureur, begonnen aan zijn zesde optreden, had voor de race over elf kilometer zes minuten en 27 seconden nodig.

De Portugees Faria Ruben werd tweede in dezelfde tijd als de winnaar. Zijn landgenoot Helder Rodriguez werd derde.

Beste Nederlander was Hans Vogels. De nummer elf van de vorige editie gaf achttien seconden toe op Barreda en werd daarmee zeventiende. Zijn landgenoot Robert van Pelt jr. werd 21e van de in totaal 136 deelnemers. Routinier Frans Verhoeven, bezig aan zijn elfde Dakar Rally, was goed voor de 24e tijd.

De trucks gingen helemaal niet meer van start. De motoren openden de Dakar Rally.