Negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb doet dit jaar voor het eerst mee aan de Dakar Rally en verwacht een behoorlijke uitdaging, mede door de wateroverlast in Zuid-Amerika.

"Ik heb veel zin om te starten, dit is iets heel nieuws voor mij", aldus Loeb tegen NU.nl in Buenos Aires.

De 41-jarige coureur uit Frankrijk won vanaf 2004 negenmaal op rij het wereldkampioenschap rallysport (WRC), waarin overwegend op afgezette stukken openbare weg wordt gereden.

De Dakar Rally is echter een zogenoemde rally raid, waarbij de nadruk ligt op lange afstanden op het onverharde en buiten gebaande paden.

"Omdat dit mijn eerste Dakar is, kan ik niet zeggen dat ik veel zelfvertrouwen heb. We zijn hier om te leren en niets te forceren. Bovendien kan de actuele wateroverlast in Zuid-Amerika het ons moeilijk maken. Het zou daardoor nog wel eens heel tricky kunnen worden."

Loeb rijdt de Dakar Rally in dienst van Peugeot, net als Stéphane Peterhansel (elfvoudig winnaar in verschillende klassen), Carlos Sainz sr. (winnaar auto's 2010) en Cyril Despres (vijfvoudig winnaar motoren).

Al-Attiyah

Nasser Al-Attiyah, winnaar bij de auto's in 2011 en 2015, is blij met de deelname van Loeb. De 45-jarige Mini-coureur beschouwt de Fransman echter niet als een bedreiging.

"Het is goed voor Dakar om zo'n grote naam uit de rallywereld erbij te hebben", aldus de de coureur uit Qatar. "Al is een rally raid echt heel anders dan een wedstrijd in het wereldkampioenschap rally."

"Met de snelheid zit het wel goed, maar je hebt tijd nodig om je te leren aanpassen aan allerlei omstandigheden. Dat kost eigenlijk wel drie tot vijf jaar. Ik heb dat op de harde manier moeten leren en crashte vaak in het begin.”

Al-Attiyah is sinds 2004 zelf ook actief in verschillende klassen van het WRC, maar boekte geen grote successen op het hoogste niveau. Wel won de Qatarees bij de Olympische Spelen van 2012 brons op het onderdeel kleiduivenschieten.

Met een vernieuwde versie van de Mini behoort Al-Attiyah tot de favorieten om de Dakar Rally van dit jaar te winnen. "Ik verwacht ook weinig problemen door eventuele wateroverlast. Ik zit toch lekker in een afgesloten auto met vierwielaandrijving. De Peugeots hebben dat laatste niet en missen de nodige ontwikkeling."