Tom en Tim Coronel staan zondag wederom als solorijders aan de start van de Dakar Rally in Zuid-Amerika. De 43-jarige tweeling is vastbesloten om beide buggy's aan de finish te brengen.

"We willen de race deze keer gewoon samen uitrijden, zonder te veel stress en ellende", zegt Tom Coronel in Buenos Aires tegen NU.nl.

"Verder gaan Tim en ik voor een mooi avontuur en goede tv-beelden. Op welke positie we eindigen? I don't give a shit. Dat maakt niemand in Nederland wat uit. De vraag is alleen of ik ditmaal normaal kan finishen."

Tom Coronel, vooral bekend als coureur in het World Touring Car Championship (WTCC) sinds 2005, begint zondag aan zijn derde Dakar-deelname. In 2015 haalde de coureur uit Eemnes de eindstreep, maar werd hij niet geklasseerd door een aaneenschakeling van pech, met diskwalificatie als gevolg.

Tom Coronel weigerde daarop nogmaals mee te doen, maar draaide in de loop van 2015 toch bij.

"Dakar is best wel masochistisch. Na de ellende van vorig jaar was het voor mij klaar. Maar Tim wil dat we laten zien dat de auto's de rally kunnen uitrijden. Ik ging alleen mee als een hoop zaken verbeterd zouden worden. Dat is gebeurd."

Doorontwikkeld

De buggy's met Suzuki-motor die door de broers worden ingezet, zijn flink doorontwikkeld. Als enige twee deelnemers in hun klasse zitten ze ieder alleen in de auto, zonder navigator.

"Desondanks kunnen we de klasse winnen, als we de rally maar uitrijden. Vorig jaar viel ik uit omdat ik te veel van het materiaal vroeg", stelt Tim Coronel, die voor de negende maal meedoet aan de Dakar Rally.

"Daar houd ik nu meer rekening mee. Ik heb veel vertrouwen dat ik op 5 januari mijn honderdste etappe in de Dakar Rally uitrijd. Tom brengt het team naar een hoger niveau, dat is hij gewend uit het WTCC. Ik ben blij dat hij er weer bij was, want ons verhaal is nog niet uit. Dat is het pas als we samen finishen."