Raymond van Barneveld plaatste zich vrijdagavond op bijzonder knappe wijze voor de halve finales bij het WK darts, maar de Hagenaar beseft dat het daar in de beginfase niet naar uitzag.

"Het is heel gek. Twee dagen rust zouden je goed moeten doen, maar ik was opgefokt. Ik kon mezelf niet vinden en was onrustig", aldus Van Barneveld bij RTL 7 over het begin van zijn gewonnen kwartfinale tegen Michael Smith (5-4).

De wereldkampioen van 2007 keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan en leek op een pijnlijke manier uitgeschakeld te worden, maar hij knokte zich op spectaculaire wijze terug. Van Barneveld merkte dat, naast de onrust in zijn lichaam, ook de omstandigheden in de zaal hem parten speelden.

"Het was zó ongelooflijk koud, ik voelde gewoon niks meer in mijn handen", aldus de Hagenaar, die dinsdag landgenoot Michael van Gerwen uitschakelde.

"Ik wist dat ik net als tegen Michael een wereldpartij moest spelen om door te mogen naar de volgende ronde. Dat is uiteindelijk wel gelukt."

121

Van Barneveld had in het begin van de wedstrijd nog wel veel moeite met het raken van de dubbels, maar later in de partij was daar geen sprake meer van. Zo gooide hij, niet geheel toevallig, meerdere keren 121 uit.

"Daar heb ik heel veel op getraind. Vroeger heb ik die dubbel 14 zo vaak gemist, maar nu gaat de pijl er wel vaak in. Die training heeft me dus echt geholpen."

Door zijn knappe zege blijft Van Barneveld in de race om voor het eerst sinds 2007 weer wereldkampioen te worden bij de PDC. Iets wat niemand van tevoren van de 48-jarige Nederlander had verwacht.

"Wie weet hoeveel moois dit weekend nog kan brengen. Ik blijf in ieder geval vechten. Voor mezelf, voor mijn familie en voor heel Nederland", aldus een geëmotioneerde Van Barneveld.