Raymond van Barneveld heeft vrijdagavond op spectaculaire wijze de halve finales bereikt bij het WK darts. De Hagenaar was na een zenuwslopend duel met 5-4 te sterk voor Michael Smith. Eerder voegde Jelle Klaasen zich al bij de laatste vier.

Smith begon ijzersterk aan de kwartfinale tegen Van Barneveld. De Engelsman zette direct de toon door te openen met 180 en noteerde ook daarna hoge gemiddelden.

Smit profiteerde bovendien goed van de fouten van Van Barneveld, die in het begin veel moeite had om de dubbels te raken. De wereldkampioen uit 2007 stond al snel met 3-0 achter in sets en leek een zware avond tegemoet te gaan, maar toonde vervolgens een knap staaltje veerkracht.

Van Barneveld, die dinsdag de kwartfinales bereikte door landgenoot Michael van Gerwen te verslaan, pakte overtuigend de vierde set en won vervolgens zelfs vijf legs op rij. De Nederlander knokte zich niet alleen terug in de wedstrijd, maar kwam ook op een comfortabele 4-3 voorsprong.

5-4

Smith gaf zich echter niet gewonnen en kwam overtuigend op gelijke hoogte: 4-4. De Engelsman leek ook de beslissende set naar zich toe te trekken en kreeg zelfs een matchdart om dat te bewerkstelligen, maar Van Barneveld knokte zich knap terug van een 2-0 achterstand in legs.

De Hagenaar hield vol en zag zijn veerkracht uiteindelijk ook beloond worden met de zege: 5-4. Van Barneveld neemt het in de halve finales op tegen Adrian Lewis, die met 5-2 te sterk was voor Peter Wright.

Klaasen

Eerder op vrijdag bereikte Jelle Klaasen ook de halve eindstrijd in Londen. De 31-jarige Nederlander was in de kwartfinales met 5-4 te sterk voor de Engelsman Alan Norris.

Klaasen kwam met 3-1 achter in sets, maar raakte toen op stoom en knokte zich terug tot 3-3. De daaropvolgende set ging weer naar Norris en in de bloedstollende achtste set leek de Engelsman op weg naar de zege.

Het was echter toch Klaasen die de set pakte en in de beslissende set was het verzet van Norris gebroken. Voor een plek in de finale neemt Klaasen het op tegen titelverdediger Gary Anderson. De 45-jarige Brit was in zijn partij veel te sterk voor James Wade. Anderson zegevierde uiteindelijk met 5-1.

Voor Klaasen is het de eerste keer dat hij de halve finales bereikt bij het wereldkampioenschap van de bond PDC. In 2006 kroonde hij zich al wel eens tot wereldkampioen bij de BDO.