Voor volleybalster Anne Buijs is het olympisch kwalificatietoernooi van volgende week een soort thuiswedstrijd, waarin ze vertrouwen heeft in een goede afloop. Ze speelt in Turkije en kent de thuisspelende volleybalsters goed.

Het Turkse Vakifbank Istanbul is de hofleverancier van het Nederlandse team. Buijs speelt er met Lonneke Slöetjes en Robin de Kruijf, onder leiding van bondscoach Giovanni Guidetti.

''Ik draai een goed seizoen in Istanbul. Ik heb de lijn van het EK kunnen doorzetten’’, bekijkt Buijs haar eerste maanden bij de topclub. Op het EK in eigen land pakten de volleybalsters in oktober het zilver.

Deze week versloeg Nederland in twee oefenduels België. Een goede generale repetitie dus. ''Na het EK is ons op het hart gedrukt om fit te blijven en kleine blessures direct te melden", aldus Buijs.

"Bovendien voelden de eerste dagen met de groep weer als thuiskomen; de voorbereiding op het EK heeft een band geschapen. We kenden tegenslagen, kregen straftrainingen, bij het trainen werd alles van je geëist. Nu hebben we iets heel moois bereikt met EK-zilver en dat geeft wat rust."

Incidenten

Op het EK versloeg Oranje Turkije in de halve finales en zit nu weer met die tegenstander in een poule bij het OKT. ''Het is een klein voordeel dat ik sommige speelsters goed ken. Ze zijn zeker uit op revanche", denkt de 24-jarige Buijs.

"En in Turkije staat iedereen achter het team. De Turkse fans zijn feller, ze laten zich meer gelden. Soms zijn er zelfs incidenten als de volleyballers van Fenerbahçe en Besiktas tegen elkaar spelen. Maar nu is het Turkije tegen de rest."

De volleybalster weet dat Nederland direct moet presteren in Turkije. ''Het is gelijk gaan. Ik denk dat de kans groter is dat het niet lukt dan dat het wel lukt. Het is een soort loterij. Stel dat je één keer verliest in de poule, dan kruis je met Rusland. Als je dan verliest, speel je om plek drie. De wedstrijd van je leven, want we willen zo graag naar Rio."

In Ankara strijden acht landen om één ticket voor Rio. Twee andere landen gaan naar een herkansingstoernooi in Japan. Op 4 januari begint Nederland tegen Duitsland.