Hoewel Jan Lammers vooral bekend is als voormalig Formule 1-coureur en winnaar van de 24 uur van Le Mans, draait de 59-jarige Nederlander alweer een aantal jaar mee in de Dakar Rally. In 2016 mikt hij op een plaats in de top tien.

Lammers bestuurt dit jaar in de Dakar Rally een Ginaf-truck samen met navigator Erik Kofman en monteur Emiel Megens.

"We gaan voor een leuk resultaat binnen ons eigen potentieel: de top tien binnenkomen", zegt hij in Buenos Aires tegen NU.nl. "De motor in onze truck bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase. De grootste uitdaging is aan de finish komen. Maar daarop focussen is niet voldoende: het gaat juist om zo snel en zo goed mogelijk rijden."

"Als dat lukt, kom je ook aan. Het is moeilijk om zó lang geconcentreerd te blijven, maar mijn twee bijrijders in de truck zijn goede coaches. Dat was in het begin wennen, maar je leert elkaar aanvoelen. Discussies gaan dan over in conversaties."

Lammers kan buigen op flink wat jaren ervaring in de Dakar Rally. "Dit wordt geloof ik mijn zevende deelname", zegt hij. "Maar eigenlijk ben ik al de tel kwijt. Dat zegt iets over hoe het Dakar-virus mij in zijn greep heeft."

"Het mooie aan deze wedstrijd is de moeilijkheid door veel onvoorspelbare factoren, gekoppeld aan een competitie. Het is totaal anders dan Formule 1. Juist de breedte van autosport maakt het voor mij zo leuk. En veelzijdigheid kenmerkt mijn carrière. Ik ken niemand die aan zoveel verschillende raceklasses heeft deelgenomen als ik."

Energie

Naast Lammers nemen ook onder meer Gerard de Rooy (Iveco) en Hans Stacey (MAN) deel aan het truckklassement in Dakar 2016. De winnaars van respectievelijk 2012 en 2007 behoren tot de favorieten voor de podiumplaatsen.

Lammers: "Het mooie aan deze rally in een truck is de energie. Je hebt te maken met zowel heel veel vermogen als heel veel gewicht, tien ton maar liefst. Elke heuvel op en af geeft een enorme impact."

De Dakar Rally start zondag in Buenos Aires en voert de deelnemers ruim negenduizend kilometer door Argentinië en Bolivia. De finish is op 16 januari in Rosario.