Klaasen verrast Taylor in achtste finales WK darts

Jelle Klaasen heeft woensdag voor een daverende verrassing op het WK darts in Londen gezorgd. De Alphenaar was in de achtste finales met 4-3 te sterk voor zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor.

Klaasen neemt het vrijdag in de kwartfinales op tegen de Engelsman Alan Norris, die eerder op de avond de als 22e geplaatste Welshman Mark Webster met 4-1 opzij zette.

De 31-jarige Klaasen noteerde een gemiddelde van ruim 102 punten per drie pijlen, twee punten hoger dan zijn 24 jaar oudere opponent uit Engeland. Klaasen gooide maar liefst vijftien keer de maximale score van 180.

Taylor speelde een stuk beter dan in zijn twee voorgaande partijen in het Alexandra Palace en leek ook met de eerste set aan de haal te gaan. Klaasen kwam echter terug van een 2-1 achterstand en won het eerste bedrijf met 3-2.

Foto-overzicht: kwartfinalisten WK darts

In de tweede set kwam Klaasen, als negentiende ingeschaald, er niet aan te pas en liep Taylor al snel uit naar 3-0. Klaasen pakte wel weer de derde set (3-1) en liet Taylor ontsnappen in de vierde.

De Nederlander liet bij een 2-1 voorsprong vier setdarts liggen. Taylor profiteerde en trok de set uiteindelijk met 3-2 naar zich toe. Klaasen leek echter niet van slag en won op overtuigende wijze de vijfde set: 3-0.

Zenuwslopend

Een zenuwslopende zesde set volgde waarin Klaasen bij 2-2 een matchdart niet wist te benutten. Opnieuw kwam Taylor langszij en hij deed Klaasen in de eerste leg van de zevende set veel pijn door 126 uit te gooien.

Taylor, die in 2013 zijn laatste wereldtitel veroverde, maakte er zelfs 2-0 van. Uit het niets trok Klaasen de stand weer gelijk om bij een 3-2 voorsprong de beslissende break te plaatsen.

Klaasen bereikte als tweede Nederlander de kwartfinales van het WK. Dinsdag schakelde Raymond van Barneveld in een bloedstollende wedstrijd landgenoot Michael van Gerwen uit: 4-3.

Lees meer over:
Tip de redactie