De 37e editie van de Dakar Rally begint zaterdag met tientallen Nederlanders. Alles wat u moet weten over de befaamde woestijnrally door Zuid-Amerika.

Etappes:

De Dakar Rally telt ongeveer 9.000 kilometer en voert de deelnemers dit jaar door Argentinië en Bolivia. De start is in Buenos Aires, de finish in Rosario.

Zaterdag 2 januari: Proloog (Buenos Aires-Rosario)
Zondag 3 januari: Etappe 1 (Rosario-Villa Carlos Paz)
Maandag 4 januari: Etappe 2 (Villa Carlos Paz-Termas de Rio Hondo)

Dinsdag 5 januari: Etappe 3 (Termas de Rio Hondo-San Salvador de Jujuy)
Woensdag 6 januari: Etappe 4 (San Salvador de Jujuy-San Salvador de Jujuy)
Donderdag 7 januari: Etappe 5 (San Salvador de Jujuy-Uyuni)

Vrijdag 8 januari: Etappe 6 (Uyuni-Uyuni)
Zaterdag 9 januari: Etappe 7 (Uyuni-Salta) 
Zondag 10 januari: Rustdag in Salta

Maandag 11 januari: Etappe 8 (Salta-Belen) 
Dinsdag 12 januari: Etappe 9 (Belen-Belen)
Woensdag 13 januari: Etappe 10 (Belen-La Rioja)

Donderdag 14 januari: Etappe 11 (La Rioja-San Juan)
Vrijdag 15 januari: Etappe 12 (San Juan-Villa Carlos Paz)
Zaterdag 16 januari: Etappe 13 (Villa Carlos Paz-Rosario)

De Nederlandse deelnemers (op basis startlijst organisatie):

Liefst 82 Nederlanders gaan van start in de Dakar Rally. Dat is 14,4 procent van het totaal aantal deelnemers. Alleen Frankrijk is met 15,5 procent beter vertegenwoordigd.

Nederlandse deelnemers:

Motoren (16)
Frans Verhoeven, Hans Vogels, Robert van Pelt, Jurgen van den Goorbergh, Caspar van Heertum, Hans-Jos Liefhebber, Melchior van Heertum, Sjaak Martens, Jan van Gerven, Marco van Geel, Jasper Riezebos, Hans Smit, Humphrey Senn van Basel, Maikel Verkade, David Wijnhoven, Rob Smits.

Auto's (14)
Erik van Loon en Wouter Rosegaar, Bernhard ten Brinke, Maik Willems en Robert van Pelt, Tom Coronel, Tim Coronel, Bert Heskes, Peter Merceij en Peter Erren, Ebert Dollevoet en Marcel Snijders, Eelco Bekker en Sijbrand Booij.

Vrachtwagens (50)
Gerard de Rooy, Bernard der Kinderen, Hans Stacey, Martin van den Brink en Rijk Mouw, Pieter Versluis en Marcel Pronk, Ton van Genugten, Anton van Limpt en Peter van Eerd, Jan Lammers, Emiel Megens en Erik Kofman, Aart Schoones, Gert Jan Schoones en Enrico van der Donk, Gert Huzink, Rob Buursen en Gerritse Schooneveld, Adwin Hoondert, Wilko Noefnagels en Jac Gillis, Pascal de Baar, Martin Roesink en Wouter de Graaff, Jan van de Laar, Ben van de Laar en Adolph Huijgens, Marcel Huigevoort, Frank Tilburgs, Gijsbert van Uden en Hans van Limpt, Gerrit van Werven, Gerrit Zuurmond, Klaas Kwakkel, Maurik van den Heuvel, Wilko van Oort en Peter Kuijpers, Ed Wigman, Joel Ebbers en Richard de Groot, Aad van Velsen, Sebastiaan Haverkamp en Johannes Schotanus, Victor Versteijnen, Andreas van der Sande en Johannes van Weerdenburg, Arjen Arendse, Kornelis Offringa en Thomas de Bois.

Quads (2)
Kees Koolen, Bastiaan Nijen Twilhaar.

Winnaars 2015:

Motoren: Marc Coma (Spanje)
Quads: Rafal Sonik (Polen)
Auto's: Nasser Al-Attiyah (Qatar)
Trucks: Ayrat Mardeev (Rusland)

Weetjes:

- Sébastien Loeb en Mikko Hirvonen, twee rallylegendes, debuteren in de Dakar Rally.

- Het is de achtste keer dat de Dakar Rally van start gaat in Zuid-Amerika. In 2009 was dit voor het eerst het geval nadat de rally in 2008 (met beoogde finishplaats Dakar) werd geschrapt als gevolg van bedreigingen van terroristen.

- Onder de 556 deelnemers zijn 19 vrouwen.