Van Barneveld rekent af met Van Gerwen in kraker op WK darts

Raymond van Barneveld heeft dinsdag Michael van Gerwen verslagen in een absolute kraker in de achtste finales van het WK darts.

In de derde ronde trok Van Barneveld na een bloedstollende partij uiteindelijk aan het langste eind tegen zijn landgenoot: 4-3.

Nadat Van Gerwen dubbel 20 miste, besliste de Hagenaar het Nederlandse onderonsje door 96 uit te gooien.

De voormalige wereldkampioenen gingen lange tijd gelijk op in het Londense Alexandra Palace. De eerste set ging nog overtuigend naar Van Gerwen, die een gemiddelde van 109 haalde in de eerste vier legs. 'Barney' wist zich vervolgens echter te herpakken en de stand weer knap in evenwicht te brengen.

Kansen

In de derde set nam de 48-jarige Van Barneveld de leiding door een beslissende vijfde leg te winnen. Nadat Van Gerwen weer terugkwam, kwam de ervaren Hagenaar opnieuw op voorsprong (3-2).

De 26-jarige Brabander, wereldkampioen van 2014, maakte het zichzelf vervolgens onnodig moeilijk door een 2-0 voorsprong in legs weg te geven en Van Barneveld zo de kans te geven om de partij te beslissen. Door op fraaie wijze 135 uit te gooien, dwong 'Mighty Mike' alsnog nog een zevende en beslissende set af.

Daarin gingen de eerste twee legs naar vijfvoudig wereldkampioen 'Barney'. Van Gerwen gooide daarna bijna een 9-darter en bracht de stand zo terug tot 2-1. De Brabander verzuimde vervolgens echter om dubbel 20 uit te gooien, waarna de Hagenaar toesloeg met nog 96 op het scorebord.

Van der Voort

Titelverdediger Gary Anderson was eerder op de avond in de achtste finales een maatje te groot voor Vincent van der Voort (4-0).

De Noord-Hollander begon nog hoopgevend met een 180'er, maar had daarna niets meer in te brengen tegen de Schot die geen steek liet vallen op zijn finishes.

Pas bij een stand van 3-0 in sets en 2-0 in legs won de zichtbaar gefrustreerde Van der Voort zijn eerste leg tegen de oppermachtige Anderson, wat hem een staande ovatie van het publiek opleverde.

Klaasen

Jelle Klaasen bereikte de derde ronde door Mervyn King met 4-2 te verslaan.

Door die overwinning neemt Klaasen het in de volgende ronde op tegen Phil Taylor, die maandagavond afrekende met Kevin Painter.

King begon uitstekend aan de partij tegen de Nederlander en kwam snel met 1-0 voor. Daarna nam Klaasen het initiatief over. Met onder andere een 170-finish wist de 31-jarige Alphenaar de achterstand om te buigen tot een 2-1 voorsprong.

King maakte 2-2 gelijk, maar met twee sterke laatste sets trok Klaasen de partij uiteindelijk naar zich toe.

Van de Pas

Benito van de Pas werd in de derde ronde uitgeschakeld door een sterk spelende Michael Smith.

​Smith imponeerde in de beginfase van het WK-duel, door in de eerste set vijf keer 180 te gooien. Toch bleef Van de Pas knap bij, onder andere door een 148-finish. Smith wist de eerste set uiteindelijk toch binnen te halen.

Ook in de resterende sets liet de Brit zien in goede vorm te steken. Van de Pas bleek niet in staat een set te winnen en verloor met 4-0 van 'Bully Boy'.

Lewis en Wade

Adrian Lewis plaatste zich via de Oostenrijker Mensur Suljovic moeiteloos voor de kwartfinales: 4-0. James Wade plaatste zich ook voor de laatste acht in Londen. De Engelsman versloeg zijn landgenoot Jamie Caven met 4-1.

Tip de redactie